In urma cu peste doua luni de zile, cind s-a propus schimbarea legislatiei in domeniul comercializarii unor produse alimentare, la piata din Onesti a inceput o simulare, privind prezentarea brinzeturilor prin intermediul unor „taloane de identificare”, lipite de geamurile vitrinelor frigorifice, procedura care se aplica si acum, devenind regula, chiar daca actele normative au fost abrogate si nu au mai intrat in vigoare.
Taloanele de identificare sint, de fapt, niste etichete de dimensiuni mai mari, care contin informatii despre numele si adresa comerciantului, data cind a fost preparat produsul si altele. Exista rubrici si pentru vizele si stampilele de control sanitar-veterinar, insa acestea ar fi fost completate doar in cazul in care ar fi intrat in vigoare actele normative propuse la nivelul guvernului.
„Noi am inceput aceasta simulare la inceputul lunii februarie, pentru a-i obisnui pe producatori cu noile cerinte, care ar fi trebuit sa fie aplicate din aprilie, dar acel ordin de ministru a picat, insa noi continuam sa folosim procedura din timpul simularii, pentru ca este foarte utila – ne-a spus Neculai Doilet, directorul Administratiei pietelor, bazarului si oborului din Onesti. Prin intermediul taloanelor de prezentare, clientul stie de la cine cumpara brinza, unde a fost fabricata aceasta si la ce data. In acelasi timp, taloanele au si rolul de a-i responsabiliza pe comercianti”.
Ca masuri de siguranta, comerciantii trebuie sa detina certificat de sanatate al animalului, dar si pentru persoana care vinde produsele, iar pe recipentele in care sint transportate brinzeturile si lactatele se lipeste o eticheta, pe care se aplica viza si stampila organelor sanitar-veterinare ale pietei, dupa controlul efectuat in acest sens. Viza si stampila nu se mai aplica si pe taloanele de prezentare, dar acestea sint in continuare lipite pe vitrinele frigorifice, cu restul rubricilor completate. „Am comandat 10.000 de etichete, iar cind se termina, vom aduce altele, pentru ca vrem ca aceasta modalitate de prezentare sa devina o regula permanenta”, ne-a mai spus directorul Neculai Doilet.
Lasă un răspuns