Sfînta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit pe vremea despărțirii Bisericii de la Roma de Biserica sobornicească ortodoxă.
A fost crescută de părinții ei în teama de Dumnezeu și în deprinderea faptelor bune creștinești, îndeosebi în rugăciune, post și milostenie. De multe ori s-a dezbrăcat de hainele sale cele bune și le-a dat săracilor, îmbrăcînd hainele proaste ale acelora, fapt ce i-a adus mustrarea și, uneori, bătaie din partea părinților. Dar fecioara a arătat hotărîre în folosirea averii sale și după moartea părinților. Auzind, într-o zi, la biserică, cuvintele Evangheliei: „Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”, Sfînta a înțeles că a venit vremea să lase totul și să urmeze pe Mîntuitorul. Astfel, Parascheva și-a dăruit săracilor partea ei de moștenire și s-a retras la o mănăstire de fecioare lîngă Constantinopol, ducînd o viață aspră, la anii tinereții ei, după rînduiala monahilor. După o scurtă vreme, un înger al Domnului i-a spus să lase pustiul și să se întoarcă în patria sa, deoarece acolo i se cuvenea să moară. Înțelegînd Sfînta că porunca este de la Dumnezeu și că viața ei este scurtă, a plecat din pustie și a intrat în biserica Sfinta Sofia și în biserica Vlahernii, unde a adus laude Maicii Domnului și Mîntuitorului pentru că a fost ajutată să-I slujească cu credință. Apoi, a plecat la Ierusalim să se închine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului.
La vîrsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a întors în patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut încă doi ani, după care și-a dat sufletul în mîinile lui Hristos.
După moarte, moaștele ei au făcut numeroase minuni, tămăduind pe bolnavi și îndrăciți. Împăratul Asan al românilor și bulgarilor a luat cinstitul ei trup și l-a așezat mai întîi la Tîrnovo, de unde a fost strămutat, pe vremea sultanului Selim al II-lea, la Belgrad. În cele din urmă, moaștele Sfintei au fost aduse la Constantinopol și depuse la biserica patriarhiei.
În anul 1641, voievodul Vasile Lupu le-a adus la Iași, primindu-le în dar de la Patriarhia Ecumenică, și le-a așezat în biserica Sfinții Trei Ierarhi.
La sfîrșitul secolului al XIX-lea, în urma unui incendiu izbucnit la Trei Ierarhi, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se găsesc și astăzi. (C. Gh.)
Lasă un răspuns