Sfinții Mucenici Onisifor și Profirie au trăit pe vremea împăratului Dioclețian. Cînd au fost descoperiți că sînt creștini, cei doi mucenici au fost duși înaintea împăratului, dar au mărturisit fără frică că ei cred în Hristos. Pentru această mărturisire, au fost bătuți cumplit, au fost aruncați într-un cazan în clocot, arși pe grătar înroșit în foc, dar și așa au rămas statornici în credință. Păgînii, cînd au văzut că nimic nu-i poate îndepărta de credința lor, au poruncit ca picioarele sfinților să fie legate de cai sălbatici, care i-au tîrît pînă cînd s-a sfîșiat carnea de pe ei și au murit. Credincioșii au luat în taină trupurile lor și le-au așezat cu cinste în satul Panghianeta.
Duminică, 10 noiembrie
Pomenirea Sfinților Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Cuart și Terțiu (sec. I)
Toți acești Sfinți sînt din ceata celor 70 de Apostoli ai Domnului. Despre Sfinții Olimp și Rodion se știe că au urmat Sfîntului Apostol Pavel, la Roma, unde, după ce au fost prinși pe vremea împăratului Nero, din porunca acestuia, li s-au tăiat capetele.
Sfîntul Sosipatru este pomenit de Sfîntul Pavel în Epistola către Romani, iar tradiția ne spune că a fost episcop al Bisericii din Iconia, unde a și murit.
Sfîntul Erast este pomenit în aceeași Epistolă. A fost mai întîi iconom al Bisericii din Ierusalim, iar apoi episcop al Paneadei, unde a încetat din viață. Sfîntul Apostol Cuart a fost episcop al Beirutului și s-a ostenit pentru răspîndirea dreptei credințe. Și-a găsit sfîrșitul după ce a botezat mulți păgîni. Sfîntul Terțiu este acela care a scris Epistola marelui Pavel către romani și a fost al doilea episcop în Iconia, după Sfîntul Sosipatru. (C.Gh.)
Lasă un răspuns