Sfîntul Daniil Sihastru s-a născut într-o casă de țărani într-un sat care aparținea de Episcopia din Rădăuți. Cunoscînd mai mulți călugări, s-a hotărît să-și închine viața lui Dumnezeu. Astfel, tînărul Dumitru, cum se numea din botez, a intrat frate la mănăstirea-catedrală din Rădăuți, primind, potrivit rînduielilor monahale, numele de David. Aici a învățat carte, a deprins pravila vieții călugărești și a lucrat în gospodaria mănăstirii, alături de ceilalți viețuitori. Dorind o viață cu adevărat “pustnicească”, departe de lume și de frămîntările ei, tînărul monah se retrage la schitul Sfîntul Lavrentie (Laurențiu), în hotarul satului Laura (înglobat acum în comuna Vicovul de Sus, jud. Suceava. Aici a îmbrăcat “schima cea mare”, adică ultima treaptă a călugăriei, primind un nume nou, cel de Daniil. Noul ieroschimonah Daniil s-a retras apoi într-un loc tăinuit, înspre munte, pe malul pîrîului Viteul, azi în satul Putna. Acolo a găsit o stîncă, unde, după spusele tradiției, a dăltuit cu multă osteneală un paraclis, la care se mai vede și azi pridvorul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie.
A auzit despre el și tînărul Ștefan, feciorul lui Bogdan al II-lea, cel ucis la Reuseni, din porunca fratelui său Petru. Se spune că viitorul Voievod Ștefan a scăpat atunci ca prin minune, și-a găsit adăpost tocmai în chilia sihastrului Daniil, care l-a întarit și încurajat.
Ajuns pe tronul Moldovei, Ștefan Vodă l-a ținut aproape pe sihastrul Daniil și în anii lui de domnie. Tradiția spune că el l-ar fi îndemnat pe domn să ridice mănăstirea Putna, în apropiere de chilia în care trăia.Tot tradiția ne spune că domnitorul avea de gînd să ridice la aceasta înaltă vrednicie tot pe sihastrul Daniil. Auzind de aceasta, el și-a părăsit chilia și s-a îndreptat spre locuri mai retrase, oprindu-se undeva pe apa rîului Voroneț, unde și-a făcut o nouă chilie sub stînca numită Șoimul.
Împovărat de ani, a început aici o noua perioada a vieții lui. El priveghea și se ruga fără încetare, povățuind pe toți aceia care se îndreptau spre chilia lui de sihastru. A pregătit și aici ucenici în ale călugăriei, între care și pe Grigorie Roșca, viitor egumen la Probota, apoi mitropolit al Moldovei și nou ctitor la Voroneț. Nu știm cînd a trecut Sfîntul Daniil la cele veșnice. A fost îngropat în partea sudică a pronaosului bisericii de la Voroneț. (C. Gh.)
Lasă un răspuns