Sinaxar ortodox și romano-catolic: Pomenirea Sfîntului Antonie cel Mare
Duminică, 18 ianuarie
Sinaxar ortodox: Pomenirea Sfinților Atanasie și Chiril, patriarhii Alexandriei
Sinaxar romano-catolic: Pomenirea Sfintei Prisca
Dacă vreodată vrem să facem cunoscut ceva, atunci să chemăm un ușuratic și să-i spunem lucrul acela, chipurile ca taină, și să-l rugăm mult să rămînă între noi această taină. Aceasta este suficient ca să o răspîndească în toată lumea, să folosească către fiecare cuvîntul: „Să rămînă taina asta între noi”.
De la oamenii care nu cred în Dumnezeu să nu așteptăm înțelegere duhovnicească. Să ne rugăm să-i ierte Dumnezeu și să-i lumineze.
Cei invidioși și răi, oriunde s-ar afla, transmit răutatea și toate drăciile, precum și chinul iadului, încercînd să chinuie și pe alții, precum fac și dracii.
Oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii, care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla.
Cel ce se bucură cînd este lăudat de oameni este batjocurit de draci.
În epoca noastră, din păcate, s-au înmulțit cuvintele și cărțile și s-au împuținat faptele de virtute, deoarece oamenii au fost influențați de duhul lumesc care urmărește numai cele ușoare și evită osteneală trupească. Adică, cei mai mulți dintre noi preferă mai mult cititul, și puțini sau deloc aplicarea în practică. Ne minunăm numai de sfinții atleți ai Bisericii noastre, fără să ne dăm seama cît s-au ostenit, deoarece nu ne-am ostenit ca să putem înțelege osteneala lor, ca să-i iubim și să ne nevoim cu mărime de suflet spre a-i imita.
Încrederea în Dumnezeu este o rugăciune tainică neîncetată, care atrage fără zgomot puterile lui Dumnezeu acolo unde trebuie, și astfel mereu Dumnezeu este proslăvit cu recunoștință de fiii Săi cei iubitori.
Lasă un răspuns