Sinaxar ortodox
Pomenirea Cuviosului Ioan de la Lavra veche
Sfîntul Ioan a fost crescut de mic în dreapta credință. Scîrbit de nedreptățile și de răutățile vremii sale, și-a părăsit pămîntul natal și părinții, și a plecat la Ierusalim. A dus o viață de muncă, de adîncire a Sfintelor Scripturi, de post, de înfrînare și neîncetată rugăciune. După o viață îndelungată și desăvîrșită, plăcută lui Dumnezeu, fericitul Ioan s-a făcut ca un înger în trup pămîntesc și pildă tuturor de viață fără prihană.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfintei Emma
Sînt două sfinte care au purtat acest nume: Emma de Gurk (Austria) și Emma de Saxonia (Germania). Viața lor este asemănătoare în unele privințe: amîndouă au trăit în același veac, al XI-lea, erau din familii nobile. Emma din Austria a întemeiat două mănăstiri, și a murit la 27 mai 1045. Emma de Saxonia murise cu cinci ani mai înainte la 19 aprilie 1040. În mănăstirea Sf. Liutger din Werden, lîngă Dusseldorf, o localitate foarte depărtată de Saxonia, se păstrează intactă mîna dreaptă a Sfintei Emma.
Duminică, 20 aprilie
Sinaxar ortodox
Pomenirea Cuviosului Teodor Trihina
CuviosulTeodor, cel numit Trihina, adică părosul, s-a născut în Constantinopol într-o familie cu bună stare materială. Luînd contact cu înțelepciunea ce izvorăște din Sfînta Scriptură, a părăsit lumea și bogățiile ei, și s-a retras într-o mănăstire pustnicească. Acolo s-a făcut călugăr și a dus o viață foarte aspră. A trăit toată viața povățuind și tămăduind cu darul lui Hristos, durerile și neputințele celor ce veneau la el cu credință.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfintei Agnesa din Montepulciano
Agnesa s-a născut în 1274, într-o familie nobilă. La vîrsta de nouă ani, a intrat în mănăstirea călugărițelor dominicare „del Sacco”. La vîrsta de 15 ani a fost aleasă stareță în mănăstirea din Proceno, o localitatea depărtată de Montepulcianp. A rămas stareță pînă în ultima clipă, la 20 aprilie 1317. Cea mai mare și mai impresionantă minune a fost simplitatea și limpezimea sufletului său. Mormîntul tinerei și umilei starețe a devenit loc privilegiat, unde bunătatea și puterea lui Dumnezeu se arătau în mod cu totul deosebit spre folosul și ajutorul celor care invocau mijlocirea Fericitei Agnesa. A fost ridicată la cinstea altarelor în anul 1726. (C.Gh.)
Lasă un răspuns