Sinaxar ortodox
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Arhanghelul Mihail a fost rînduit de Atotputernicul Dumnezeu căpetenie a îngerilor buni și mare folositor și făcător de bine al mîntuirii noastre. După căderea vicleanului Lucifer, Mihail a lăudat cu glas pe Domnul tuturor și a zis: „Să luăm aminte, noi, care sîntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel ce era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu? Că numele de Mihail asta înseamnă: „Cine este ca Dumnezeu”. Luînd chip văzut, Mihail s-a arătat multora, atît în Legea veche, cît și în Legea nouă.
Arhanghelul Gavriil este numele îngerului tălmăcitor al vedeniei lui Daniil. După tradiție, tot el a vestit lui Ioachim și Anei că din ei se va naște Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
În Noul Testament, Gavriil a descoperit preotului Zaharia nașterea lui Ioan, Botezătorul Domnului, a anunțat Fecioarei din Nazaret nașterea de la Duhul Sfînt a Domnului Hristos. Se zice să tot Arhanghelul Gavriil a fost îngerul în veșmînt alb, care, pogorîndu-se din cer, a răsturnat piatra de pe ușa mormîntului și a șezut deasupra ei, la ceasul Învierii Domnului. El a fost acela care, cel dintîi, a dat Mironosițelor vestea Învierii.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfîntului Adeodatus
Sfîntul Adeodatus a fost fiul subdiaconului roman Ștefan. Timp de 40 de ani a fost simplu preot în Roma, pînă cînd a fost ales să urmeze pe scaunul pontifical papei Bonifaciu al IV-lea. Este primul papă care a lăsat prin testament ca la înmormîntarea suveranului pontif să se împartă poporului diferite daruri. Papa Adeodat s-a dovedit un mediator abil și un interlocutor plin de răbdare. Adeodatus a nutrit o dragoste deosebită pentru preoții de mir, cărora le-a luat apărarea în disputele cu clerul monastic, ce avea o poziție privilegiată în urma faptului că papa Grigorie cel Mare încredințase călugărilor sarcini importante în activitatea misionară și chiar în administrația bisericească. Al doilea act rămas în istorie din timpul pontificatului său a fost acordarea facultății de a celebra a doua Sfîntă Liturghie în aceeași zi.
Duminică, 9 noiembrie
Sinxara ortodox
Pomenirea Sfinților Mucenici Onisifor și Porfirie
Sfinții Mucenici Onisifor și Profirie au trăit pe vremea împăratului
Dioclețian. Cînd au fost prinși că sînt creștini, cei doi mucenici au
fost duși înaintea împăratului și, stînd tari în credință, au mărturisit
fără frică pe Hristos. Pentru această mărturisire, au fost bătuți
cumplit, au fost aruncați într-un cazan în clocot, arși pe grătar înroșit
în foc, însă au rămas statornici în credință. Păgînii, cînd au văzut că
nimic nu-i poate depărta de credința lor, au poruncit să lege
picioarele sfinților de cai sălbatici, după care i-au tîrît pînă cînd s-a
sfîșiat carnea de pe ei și au murit. Credincioșii au luat în taină
trupurile lor și le-au așezat cu cinste în satul Panghianeta.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfintei Teodora
Pe timpul stăpînirii romane asupra Africii de Nord, orașul Alexandria era reședința guvernatorului general și pentru acest motiv legile privitoare la prigonirea creștinilor au fost aplicate cu deosebită severitate. Între victimele persecuției de pe vremea împăratului se numără și tînăra martiră Teodora. Chemată în fața prefectului Eustațiu, acesta a întrebat-o dacă este sclavă sau de condiție liberă. Fără teamă, fecioara a răspuns că este creștină, iar Hristos i-a redat libertatea. Mirat, prefectul a întrebat-o de ce, dacă este născută din familie nobilă, nu s-a căsătorit. Tînăra a declarat liniștită că „de dragul lui Hristos, care făcîndu-se om ne-a scăpat de stricăciune, nădăjduiesc că el mă va întări și mă va păzi”. Eustațiu, solemn, a declarat că „împărații poruncesc ca fecioarele să se jertfească zeilor sau să fie trimise în locul de prostituție. Netulburată, Teodora i-a răspuns că trupul și sufletul ei îi aparțin lui Dumnezeu, care va ști să păstreze credința și curăția ei. După multe încercări și torturi, Teodora a fost executată, împreună cu un alt creștin, Didim, care a salvat-o din locul infam unde fusese aruncată la porunca prefectului. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns