Pomenirea Sfîntului Prooroc Mihea
Sfîntul Prooroc Mihea a fost unul din cei doisprezece Prooroci mici, din Biblie, născut în ținutul Moreșet. El a trăit sub domnia lui Iotam, Ahaz și Ezechia, regii din Iuda cu 721 de ani înainte de Mîntuitorul Hristos. El este altul decît Proorocul Miheia, fiul lui Imla, care a trăit cu un veac înainte, sub domnia regelui Ahab. Ca și proorocul Amos, Mihea a fost un om de la țară. Nu știm nimic din viața lui, nici cum a fost chemat de Dumnezeu la slujirea de prooroc, dar, de la el ne-a rămas o carte, în șapte capitole, care se află în Biblia Vechiului Testament. Cuvintele sale înfruntă fărădelegile celor bogați și puternici și nedreptățile făcute de ei celor săraci, și vestește pedeapsa pe care Dumnezeu le-o pregătește. Dumnezeu așteaptă de la ei altceva, fapte de dreptate și iubire de oameni. Dumnezeu va veni și va judeca lumea, iar pedeapsa lor e hotărîtă.
Proorocul vestește și o mare nădejde, o înoire a lumii și nașterea în Betleemul Iudeii a marelui Rege al păcii, așa cum s-a și împlinit.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfîntului Maximilian Kolbe
Maximilian Kolbe s-a născut la 7 ianuarie 1894, dintr-o familie de țesători săraci. La botez i s-a numele Raimond. După multe frămîntări, s-a hotărît să intre în Ordinul călugărilor Minori Conventuali. Pentru studiile de filosofie și teologie a fost trimis la Roma. În ziua de 17 octombrie 1917, împreună cu alți șase colegi a întemeiat asociația numită „Oastea Neprihănitei”. După ce a fost sfințit preot s-a reîntors în Polonia, unde, cu multă jertfă, a ajuns să organizeze lîngă Varșovia un „Oraș al Neprihănitei”. Aici, sub conducerea a șase preoți, aproape șase sute de frați trăiau și lucrau într-o atmosferă serafică de sărăcie și pace. În anul 1930, împreună cu cîțiva frați a plecat în Japonia, stabilindu-se la Nagasaki, unde a întemeiat o mănăstire care în 1945 va avea peste o sută de frați. În luna februarie 1941 părintele Maximilian a fost arestat și aruncat în închisoarea din Pawiak. De aici, în luna mai a fost transferat la Oswiecim (Auschwitz), unde va primi și coroana de trandafiri roșii a morții de martir. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns