Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfînta Ana
Dumnezeu a trimis pe îngerul Său către sfinții Ioachim și Ana, din care a voit să se nască Maica Sa și le-a vestit, deși erau neroditori și sterpi, că le-a dat Dumnezeu dar de zămislire, pentru nașterea Fecioarei. Drept aceea, s-a zămislit Sfînta Fecioară Maria și s-a născut din sămînță bărbătească, însă din făgăduință, deoarece părinții ei erau bătrîni și sterpi. Aceasta întrucît numai Hristos singur S-a născut din Sfînta Fecioară Maria, mai presus de fire, negrăit și neexplicat, precum El singur știe, fără voie trupească.
Ziua aceasta este prăznuită ca aducere aminte a nașterii Maicii lui Dumnezeu în pîntecele maicii sale, Sfînta și Dreapta Ana, zămislire binevestită pe pămînt părinților ei și oamenilor, printr-un înger. Acest lucru l-a făcut Dumnezeu, Care din nimic le-a înființat pe toate, și așa a binevoit El, ca niște părinți, înțelepți și mijlocitori ai oamenilor, să nască fiică pe cea aleasă din toate nemurile, și dinainte hotărîtă, mai înainte de veci.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfintei Valeria
„Martirologiul Roman” amintește trei sfinte care au purtat numele de Valeria. La 28 aprilie se comemorează Sfînta Valeria, soția sfîntului martir Vital, mama sfinților Ghervasie și Protasie. Călătorind spre orașul Milano, s-a întîlni cu un grup de săteni care sărbătoreau pe zeul Silvan, protectorul pădurilor și al cîmpiilor; deoarece a refuzat să participe la ceremoniile în cinstea lui, a fost ucisă cu furise și cruzime, și astfel a ajuns alături de soțul ei Vital, care fusese martirizat cu cîțiva ani în urmă. La 5 iune este amintită Sfînta Valeria martirizată împreună cu Sfînta Zenaida și alte două creștine în orașul Cezareea din Palestina.
La 9 decembrie calendarul se referă la Sfînta Valeria, fecioară și martiră din Lemovicium, astăzi orașul Limoges din Franța. Ea a fost încreștinată de către sfîntul episcop Martial, care a trăit în mijlocul veacului al III-lea, după cum relatează scriitorul Grigorie din Tours. Deși nu se cunosc amănunte depsre viața și moartea ei, titlul de fecioară și martiră ne spune că ea a avut un suflet mare, curat și plin de curaj. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns