Sfinții Părinți uciși în Muntele Sinai și în Rait
Acești Cuvioși Părinți au fost călugări și pustnici în Muntele Sinai și în mănăstirea apropiată, Rait, în veacurile IV și V. Prima năvală a păgînilor din Etiopia și Arabia a avut loc în secolul IV, cînd au ucis fără milă 39 de schivnici din Sinai și 38 de călugări din mănăstirea Rait, pentru că n-au vrut să-i descopere pe cei ascunși. A doua năvălire a avut loc în secolul V și s-a petrecut la Sinai, noaptea, în timp ce călugării se rugau. Atunci, preotul și alți pustnici au fost uciși în biserică. Unii dintre viețuitori au reușit să fugă. Unul din cei scăpați cu viață, cuviosul Nil, a consemat pentru istorie acea dramă, după ce Dumnezeu l-a scăpat teafăr din mîinile arabilor.
Sinaxar romano-catolic
Fericita Veronica din Binasco (sec. XV)
Fericita Veronica s-a născut în anul 1445 la Binasco, în provinicia Milano, dintr-o familie de țărani. A intrat în mănăstire la vîrsta de 22 de ani și i s-a încredințat misiunea de a colecta ajutoare pentru mănăstire. Înzestrată cu darul prorociei, Fericita Veronica a prevestit papei Alexandru al VI-lea ziua și ora cînd va trece la cele veșnice. Și-a întipărit în minte noțiunile vieții creștine prin intermediul culorilor: albul curăției inimii și a iubirii de Dumnezeu, negru pentru a-i aminti răbdarea în fața greșelilor și roșul sîngelui vărsat de Iisus din dragoste pentru noi.
După 10 ani de la moartea Fericitei Veronica, papa Leon a dat aprobarea pentru a i se acorda un cult religios în particular. (C. Gh.)
Lasă un răspuns