Sîmbătă, 29 martie
Pătimirea Sfîntului Marcu, episcopul Aretuzilor
Sfîntul Marcu s-a născut în timpul împăratului Constantin cel Mare, cel care a stins prigoanele împotriva creștinilor, dînd deplină libertate Bisericii lui Hristos. Era plin de rîvnă pentru răspîndirea cuvîntului Evangheliei și, prin viața și faptele sale, a adus mulți oameni pe calea mîntuirii. A fost sfințit episcop în cetatea Aretuzia, aproape de Siracuza, din insula Siciliei. În anul 361, urcîndu-se pe tronul împărătesc, Iulian Apostatu, care s-a lepădat de credința creștină și s-a luptat pentru întoarcerea zeilor păgîni, mulți creștini au răbdat chinuri fără seamăn pentru a rămîne nedespărțiți de sfînta credință. Cînd trimișii împăratului au ajuns și în Sicilia, Sfîntul Marcu a fugit în altă cetate, dar, văzînd că alții suferă pentru el, s-a dus și s-a predat de bună voie prigonitorilor. Aceștia l-au tîrît pe ulițe, l-au dezbrăcat și bătut, l-au împuns cu cuțite și cu trestii ascuțite, după care l-au uns cu miere pe trupul gol și l-au spînzurat ca să-l ardă soarele. Dar el, bătrîn cu anii, a biruit pe păgîni cu mărturisirea credinței lui Hristos cu atîta căldură, încît mulți păgîni și-au schimbat gîndul și au crezut în Iisus Hristos. În acest timp, împăratul Iulian a murit în război, prigoana a încetat, iar creștinii au fost eliberați. Așa, stăruind în evlavie, deși era slăbit de suferință, Sfîntul episcop Marcu s-a săvîrșit din viață.
Sinaxar romano-catolic
Sîmbătă, 29 martie
Pomenirea Sfîntului Secund
Sfîntul Secund este un sfînt foarte popular în părțile de nord-vest ale Italiei, unde localitățile Asti și Ventimiglia îl onorează ca pe patronul lor puternic. Istoria vieții lui este asemănătoare cu a altor tineri din familiile nobile ale acelui început al veacului al doilea. Mișcat de curajul pe care îl dovedeau creștinii torturați și condamnați la moarte, s-a apropiat de ei, a cunoscut de aproape credința creștină și a cerut el însuși să fie botezat. La aflarea acestui fapt, un bun prieten al său, Saprițiu, prefectul cetății Asti, a încercat să-l determine să renunțe la pasul necugetat, dar nu a avut succes. Atunci, el însuși a dat ordin ca Secund să fie torturat și apoi decapitat. Sentința a fost executată în ziua de 30 martie 119. Creștinii din acele părți păstrează și venerează cu pietate amintirea acestui tînăr îndrăgostit de Hristos, cu toate că datele despre viața și faptele lui sînt risipite de trecerea vijelioasă a timpului.
Sinaxar ortodox și romano-catolic
Duminică, 30 martie
Pomenirea Părintelui Ioan Scărarul
Sfîntul Ioan era din Palestina și a trăit între anii 578-649. Iscusit la minte și aplecat spre învățătură, fericitul Ioan s-a îndeletnicit cu cartea încă din copilărie. La vîrsta de 16 ani, a renunțat la cele lumești și s-a suit la muntele Sinai, într-o mănăstire. La 20 de ani a fost tuns în călugărie. A petrecut alți 20 de ani sub povățuirea părintelui Martirie, după care 21 de ani a trăit în pustia Tola. Astfel, petrecînd patruzeci de ani în focul dragostei dumnezeiești, fericitul Ioan s-a făcut un desăvîrșit învățat și dascăl al științelor cerești, încît i s-a dat numele de Scolasticul, adică învățatul. Auzind că este învinuit de unii că-și pierde vremea în cuvîntări deșarte, căutînd slava și lauda lumii, Sfîntul Ioan nu a mai vorbit cu nimeni un an întreg. Înfrînți de umilința fericitului, învinuitorii și frații l-au rugat cu lacrimi să le ierte învinuirea nedreaptă. Călugării l-au ridicat la dregătoria de egumen al fraților din Sinai. Nu se știe cîți ani a trăit ca egumen, nici cînd a fost sfințit preot, dar este cert că înainte de a părăsi această lume, a scris cartea de înțelepciune duhovnicească Scara. Aceasta este făcută din treizeci de trepte, adică treizeci de capitole. Se începe prin renunțarea la plăcerile lumii, se continuă cu lupta împotriva viciilor și străduința de însușire a virtuților, pentru a se ajunge la culmea desăvîrșiri sufletești, care constă în unirea cu Dumnezeu prin iubire.
Această comoară a spiritualității creștine a fost tradusă și în limba română, apărînd în mai multe reeditări, îndeosebi după 1990. (C.Gh.)
Lasă un răspuns