Pomenirea Sfinților Apostoli dintre cei șaptezeci: Irodion, Agav, Ruf, Flegon și Ermis
Sfîntul Apostol Irodion era, de neam, din Tarsul Ciliciei, rudă cu Sfîntul Apostol Pavel, și a slujit ca mulți alții din primul veac creștin Sfinților Apostoli. El a fost hirotonit episcop și a adus pe mulți dintre elinii păgîni la credința în Hristos. Pentru aceasta, au năvălit asupra lui închinătorii la idoli și l-au chinuit: unii l-au bătut, alții i-au sfărîmat gura cu pietre, iar alții l-au lovit cu lemne peste cap. În cele din urmă, l-au înjunghiat cu cuțitele și l-au aruncat ca pe un mort, scăldat în sînge, socotind că a murit. Dar, cu darul lui Dumnezeu, Sfîntul Apostol a scăpat cu viață și a continuat să propovăduiască dreapta credință în Roma, împreună cu Sfîntul Pavel. Cînd Sfîntul Apostol Pavel a fost răstignit, în anul 67, atunci a fost tăiat și Sfîntul Irodion. Sfîntul Apostol Agav a spus mai dinainte Sfîntului Pavel pătimirile ce avea să le îndure la Ierusalim. De asemenea, a propovăduit pe Hristos în multe părți ale lumii de atunci.
Toți acești apostoli, din cei șaptezeci, au propovăduit în lume bunăvestirea lui Hristos, au adus la dreapta credință pe mulți necredincioși și au murit, chinuiți, în multe feluri, de către iudei și păgîni.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfîntului Dionisie
Se cunosc cel puțin 22 de sfinți (fericiți sau venerabili) cu numele Dionisie, și trei sfinte martire cu numele Dionisia.
Dionisie, episcopul de Paris, a venit împreună cu diaconii Rusticus și Eleuteriu, să vestească adevărul Sfintei Evanghelii în ținutul unde se află acum Parisul. Cuvîntul lor înflăcărat a atras ura unei părți din populația localnică, și ei au fost decapitați pe ridicătura care astăzi se numește Montmartre. Pe mormîntul lor s-a ridicat o bazilică, iar mai tîrziu, în 630, o mănăstire. Un alt Dionisie este Sfîntul Dionisie cel Mare, episcop de Alexandria între anii 247-264. El a condus școala din Alexandria și de la el au rămas cîteva scrisori și cărți în legătură cu problemele care frămîntau pe gînditorii creștini din acea vreme. În timpurile mai recente, de la 1402 la 1471, a trăit un alt mare Dionisie, numit „Dionisie Cartusianul” – deoarece a fost călugăr în Ordinul Cartusienilor. El a scris un număr de 42 de volume mari, dintre care 14 cuprind un amplu comentariu al Bibliei. (C. Gh.)
Lasă un răspuns