Pomenirea Sfinților Apostoli din cei șaptezeci: Aristarh, Pudens și Trofim
Acești Sfinți Apostoli au fost ucenici ai Sfîntului Apostol Pavel și au lucrat împreună cu el la răspîndirea Evangheliei.
Sfîntul Aristarh era originar din Tesalonic. El a mers cu Apostolul Pavel în Asia, la Efes, la Colose și la Roma, unde a stat cu Pavel și în temniță. Ajuns episcop în Apameea Siriei, unde a slujit pînă la adînci bătrîneți, a adus pe mulți la cunoștința Evangheliei.
Sfîntul Pudens este pomenit de Sfîntul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei. A fost dregător în sfatul Romei, bărbat credincios, care a primit în casa lui pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, precum și adunarea credincioșilor. Casa lui s-a prefăcut, după aceea, în biserică și se numea „Păstorească” sau „Pudentiana”.
De Sfîntul Trofim se amintește în Faptele Apostolilor, dar și în Epistola a II-a către Timotei. Acesta era din Efes și, împreună cu Pudens și cu Aristarh, a însoțit pe Apostolul Pavel în toate călătoriile sale în Asia, Grecia și în Iudeea, și a îndurat moarte mucenicească, prin sabie, după tăierea Sfîntului Pavel la Roma.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfîntului Benedict Iosif Labre
Sfîntul Benedict Iosif Labre s-a născut la Amettes, Arras (Franța), la 26 martie 1748, fiind primul dintre 15 copii ai unor agricultori. A făcut studiile elementare la școala din sat. Ar fi vrut să devină călugăr, dar părinții au refuzat să-i dea permisiunea de a intra în mănăstire. După vîrsta de 18 ani, a încercat să intre într-o mănăstire, însă starețul a ajuns la convingerea că nu este apt pentru această viață. A căutat alte lăcașuri de rugăciune, însă nu a reușit să se integreze în viața monahală. La vîrsta de 22 de ani a luat hotărîrea definitivă: mănăstirea lui a devenit strada și așa, singur, a vizitat ca pelerin sanctuarele vestite ale Europei. Mînca doar cîte o coajă de pîine pe zi și puține legume. Nu cerea niciodată de pomană și dacă i se oferea împărțea cu alți săraci. Noaptea se odihnea printre ruinele Coloseului, unde se ruga ore întregi. Ultimii ani de viață i-a petrecut la Roma. Istovit de lipsuri și oboseli și de orice igienă corporală, și-a sfîrșit marele pelerinaj în ziua de 16 aprilie 1783, la doar 35 de ani, pe treptele bisericii Sfînta Maria dei Monti. A fost înmormîntat în aceeași biserică, iar în anul 1881, papa Leon al XIII-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare. (C.Gh.)
Lasă un răspuns