Sîmbătă, 18 ianuarie
Pomenirea Sfinților Atanasie și Chiril, patriarhii Alexandriei
Sfîntul Atanasie a fost originar din Alexandria. Toată viața Sfîntului a fost o luptă contra ereziilor și o luptă pentru mărturisirea de credință statornicită la Sinodul I de la Niceea. Prin aceasta, s-a stabilit că Iisus este Dumnezeu ascuns în om, Dumnezeu adevărat, de o ființă cu Tatăl și nu o simplă făptură. În cei 45 de ani, cît a fost episcop, a fost izgonit de cinci ori de pe scaunul său, mărturisind pînă la capăt dreapta credință.
Sfîntul Chiril a trăit tot în Alexandria în sec. V. Împreună cu alți Sfinți Părinți a stabilit la Sinodul III Ecumenic, credința ortodoxă prin care Domnul Hristos este nu numai Om adevărat, dar și Dumnezeu adevărat, și, de aceea, Preacurata Fecioară Maria, care L-a născut, nu este numai o Născătoarea de de om, ci merită numele de Născătoare de Dumnezeu, fiind Născătoarea trupului lui Dumnezeu și nu Născătoarea trupului unui simplu om, și trebuie cinstită după cuviință.
Duminică, 19 ianuarie
Pomenirea Sfinților Macarie pustnicul și Macarie alexandrinul
Sfîntul Macarie pustnicul s-a născut în Egipt la începutul sec. IV. Încă din tinerețe, după ce i-a murit soția și părinții, și-a împărțit averile la săraci și s-a retras la mănăstire. Către 40 de ani a luat de la Dumnezeu darul tămăduirii și al proorociei, îndrumînd și vindecînd pe toți cei care îi cereau ajutorul.
Celălalt Macarie, din Alexandria, a fost atins de harul lui Dumnezeu, fiind în floarea vîrstei. S-a despărțit de lume și a plecat în pustie, unde a petrecut peste 60 de ani. Sfîntul îi învăța pe toți călugării să se înfrîneze și să aibă stăpînire de sine pînă la nepătimire, rugăciune și dragoste de oameni. Întotdeauna căuta să împlinească toate faptele bune pe care le auzea la ceilalți sfinți din pustie.
Sinaxar romano-catolic
Sîmbătă, 18 ianuarie
Pomenirea Sfintei Prisca
Se spune că Sfînta Prisca a trăit în perioada în care Sfîntul Apostol Petru își desfășura activitatea la Roma. A fost botezată, la vîrsta de 13 ani, de însuși Marele Apostol. A fost prima femeie din Apus care a pecetluit prin moartea sa credința în Hristos. A fost decapitată în timpul prigoanei împăratului Claudiu, la jumătatea veacului întîi. Trupul tinerei martire a fost înmormîntat în catacombele Priscilei, cele mai vechi din Roma.
Duminică, 19 ianuarie
Pomenirea Sfinților Marius, Marta, Audifaciu, Abacus
Actele morții acestor sfinți au fost redactate în secolul VI. Marius și Marta erau soți, iar Audifaciu și Abacus, copiii lor. Toți patru au pornit din îndepărtata Persie, și au venit la Roma în pelerinaj pentru a cinsti mormintele martirilor. Ajutați de un preot, Ioan, au făcut o înmormîntare demnă pentru 260 de martiri, a căror trupuri decapitate zăceau părăsite în cîmp deschis. Surprinși în timp ce îndeplineau această faptă, Marius și ceilalți au fost aduși în fața tribunalului și interogați. Refuzînd să aducă jertfe în templele romane, cei patru au fost executați. Biserica ridicată în cinstea lor, a fost ținta unor renumite pelerinaje în Evul Mediu. (C. Gh.)
Lasă un răspuns