Pomenirea Sfîntului Eftimie cel Mare
Sfîntul Eftimie a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mare și era originar din Melitina Armenia. Încă de mic a fost inițiat în tainele Sfintei Scripturi și la vremea potrivită a fost hirotonisit preot. Apreciindu-l, episcopul locului i-a dat în grijă toate mănăstirile din Mitropolia Armeniei. La 29 de ani s-a dus la Ierusalim și s-a închinat la Sfintele Locuri, după care s-a retras într-o mănăstire din apropiere. Aici l-a cunoscut pe Cuviosul Teoctist, prietenul său de viață și de gînd. Împreună au plecat în pustie, pentru a se dedica rugăciunii și ascezei, apropiindu-se mai mult de Dumnezeu. Au locuit mulți ani într-o peșteră din rîpa unui munte. Pentru răbdarea, bunătatea și smerenia sa, Sfîntul Eftimie a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni și al proorociei. A întemeiat o mănăstire la care veneau foarte mulți bolnavi, care erau tămăduiți de Sfînt. Tot el a întors la dreapta credință pe împărăteasa Evdochia. A trăit departe de lume și a rămas un simplu iubitor de străini. Sfîntul Eftimie a murit la 97 de ani.
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfîntului Fabian și a Sfîntului Sebastian
Sfîntul Fabian a fost una dintre primele victime ale persecuției împăratului Decius, din anul 250. A fost ales episcop al Romei prin lucrarea Providenței, la o adunare a creștinilor care trebuiau să-și aleagă un nou Păstor. Odată ales, a ajuns să fie prețuit de toți, mai ales pentru lupta dusă pentru apărarea credinței. A fost înmormîntat în catacombele Sfîntului Calist.
Sfîntul Sebastian a murit cu 15 ani mai tîrziu, în timpul lui Dioclețian. Deși era prieten cu împăratul, Sebastian îi ajuta de multe ori pe creștinii aflați în închisoare sau conduși spre supliciu. Mai mult, a adus la credința creștină pe mulți dintre soldați și prizonieri. Aflînd despre activitatea Sfîntului, împăratul a dat ordin ca acesta să fie ucis. După ce a fost legat de trunchiul unui copac, un pluton de ostași l-a săgetat. A supraviețuit, dar a fost executat după aceea de de soldații romani. (C. Gh.)
Lasă un răspuns