• ei s-au întîlnit ieri cu prefectul Radu Cătălin Mardare, căruia i-au cerut să facă lobby la Guvern pentru ajutorarea muncitorilor disponibilizați • sindicaliștii sînt de acord cu restructurarea, dar cred că au fost dați afară prea mulți angajați deodată
O delegație de sindicaliști de la fabrica Letea s-a întîlnit ieri dimineață cu prefectul Radu Cătălin Mardare pentru a-i cere acestuia să-i sprijine pe muncitorii disponibilizați. Sindicaliștii au solicitat reprezentantului Guvernului în teritoriu să facă lobby pe lîngă membrii Executivului și parlamentari locali pentru ajutorarea celor cîteva sute de oameni rămași peste noapte fără loc de muncă.
Marin Farțade, liderul sindicatului din Letea, ne-a declarat că demersurile se vor face la toți liderii importanți care i-ar putea ajuta pe salariații dați afară din întreprindere.
„Noil-am rugat pe prefect să facă lobby la Guvern, pentru că vrem să primim salarii compensatorii. Nu vrem bani de la fabrică, ci de la stat”, ne-a declarat Farțade. El spune că, în contractul colectiv de muncă, se vorbește de salarii compensatorii de la Letea pentru eventuale disponibilizări, însă suma este mult prea mică. „Cînd s-a semnat contractul colectiv s-a convenit ca un disponibilizat să primească banii aferenți perioadei de preaviz și un salariu mediu dat de fabrică, adică 4,7 milioane de lei”, a adăugat liderul de sindicat.
Marin Farțade i-a mai cerut prefectului Mardare să ia legătura cu senatorul Rodica Șelaru, care se ocupă de problemele de protecție socială în Senat, pentru promovarea unui proiect de hotărîre prin care să fie ajutați muncitorii disponibilizați. Marin Farțade ne-a declarat că sindicaliștii nu s-au pus pînă în acest moment de acord asupra cuantumului salariilor compensatorii pe care le cer de la stat. Sindicaliștii de la Letea Bacău spun că ei înțeleg necesitatea restructurării de personal începută în fabrică, mai ales că la ora actuală mai lucrează doar mașina 11 și mașina de hîrtie igienică. Marea lor nemulțumire se leagă, însă, de felul în care au fost puși pe liber salariații. „Totul s-a făcut prea repede, prea au fost dați mulți angajați afară deodată. Dacă restructurarea aceasta se făcea treptat, lucrurile cred că ar fi stat altfel și nici muncitorii nu mai aveau obiecții acum”, este de părere Marin Farțade.
Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că va încerca să-i sprijine pe muncitorii dați afară. Unul dintre demersuri s-ar putea concretiza în reconversia profesională a salariaților disponibilizați. Prefectul și sindicaliștii au admis că mulți salariați, de meserie operatori fabricare hîrtie și celuloză, își găsesc greu un alt loc de muncă, mai ales că mulți sînt trecuți de 40 de ani. Măsura de reconversie va fi rezolvată însă pe plan local, iar în ce privește ajutoarele de la București, prefectul a spus că va face demersurile care-i stau în putință.
Reamintim că programul de restructurare de la Letea a fost pus în aplicare de la începutul acestui an. În luna ianuarie, la fabrica de hîrtie lucrau 1.514 salariați, pînă în luna iulie, cînd au fost restructurate 300 de posturi. În prima jumătate a lunii august urmează să fie concediați alți 230 de salariați, din rîndul personalului TESA și din secții. Marin Farțade mai spune că știe că se lucrează la o nouă organigramă, conform căreia în întreprindere ar urma să rămînă pînă la sfîrșitul anului decît 800 de angajați.
Sindicaliștii de la Letea au mai spus că vor merge și la primarul Dumitru Sechelariu să-i ceară sprijin, pentru că el s-a arătat interesat să cumpere Letea. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns