• banii ar acoperi majorarea salariilor celor peste 10.500 de angajați din învățămîntul băcăuan
Finanțatorii învățămîntului ar trebui să facă rost de aproape șase mii de miliarde de lei pentru a acoperi creșterile salariale solicitate de sindicaliștii din această ramură de activitate. Federațiile sindicale din învățămînt au depus, luni, la Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, lista comună de revendicări privind modul de creștere a salariilor și propunerile de modificare a Legii salarizării. Negocierile între sindicaliști și comisia guvernamentală vor începe după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice. Sindicatele au decis să ceară începerea imediată a negocierii unei noi Legi a salarizării pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, astfel încît salariile în învățămîntul preuniversitar să se dubleze în două etape: cu 50% de la 1 septembrie și cu încă 50% de la 1 ianuarie 2005. O altă cerere comună este creșterea salariilor cu cinci la sută pentru întreg personalul din învățămînt, de la 1 mai 2004.
În județul Bacău își desfășoară activitatea în învățămînt circa 10.500 de cadre didactice, fondul anual de salarizare fiind în prezent de 37.974 de miliarde de lei. „La nivelul județului Bacău ar mai fi nevoie de aproximativ 6.000 de miliarde de lei pentru a acoperi creșterile salariale pe care le-am solicitat. Suma ar acoperi majorarea salariilor pentru tot personalul din învățămîntul băcăuan”, ne-a declarat Manole Chiriac, președintele Sindicatului Liber al Învățămîntului Bacău.
Sindicaliștii mai cer includerea indemnizației de dirigenție și a sporului de doctorat în categoria celor care constituie baza de calcul pentru sporurile și indemnizațiile care se calculează în raport cu salariul de bază. De asemenea, federațiile din învățămînt susțin adoptarea proiectelor de modificare a actualei Legi a învățămîntului. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns