• învățămîntul a primit cele mai multe bilete, însă perioadele sînt total nepotrivite • funcționarii din primăriile de la țară vor primi biletele de la Consiliul Județean
La sediul Direcției Generale de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) Bacău s-au împărțit biletele de odihnă pe anul acesta între reprezentanții sindicatelor și ai instituțiilor publice care nu sînt afiliate la nici un sindicat. Cele 1.400 de bilete repartizate județului nostru, dintre care 122 au fost pentru stațiuni montane, nu au generat discuții între cei care și le-au disputat, așa cum s-a întîmplat în anii precedenți. „Singura nemulțumire a celor prezenți a fost că biletele sînt cu 600 mai puține decît anul trecut. Împărțirea s-a făcut pe bază matematică, direct proporțional cu numărul persoanelor din sindicat sau din instituții”, ne-a declarat Ciprian Macovei, director general adjunct la DGMSS Bacău.
Procentual, 80% dintre bilete au revenit sindicatelor, iar 20% instituțiilor neafiliate la vreun sindicat. Sindicatele care și-au disputat biletele de odihnă sînt Cartel Alfa, CNSLR Frăția, Meridian, Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR), dar de bilete cu preț redus vor beneficia și salariații din domeniul culturii, funcționarii publici și cei din administrația locală. Cele mai multe bilete au revenit CSDR-ului, unde este afiliat și învățămîntul, în număr de 690, iar cele mai puține, doar două, Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului. Direcției de Muncă și celorlalte instituții care țin de acest minister le-au revenit 14 bilete.
Primăriile din județ vor primi biletele pentru stațiuni de la Consiliul Județean Bacău. Prețul unui bilete variază între 2,9 milioane de lei și 3,5 milioane, în funcție de stațiune, din care beneficiarii vor trebui să achite doar 50%.
Cele mai ieftine bilete sînt la mare, dar oferta de stațiuni în acest caz este redusă. Cei care au fost prezenți la împărțirea biletelor pot opta doar pentru Eforie Sud și Nord, Venus și Saturn. Pentru munte, însă, biletele sînt mai scumpe, iar stațiunile vizate sînt: Bușteni, Felix, Voineasa, Vidra, Sîngeorz Băi și stațiunea care a stîrnit cea mai mare curiozitate printre cei prezenți, Calacea.
Sindicatul Liber din Învățămînt (SLI) pare a fi cel mai favorizat, cel puțin din punct de vedere al numărului de bilete. În realitate, avantajul e doar pe hîrtie, în condițiile în care multe dintre bilete sînt în luna iunie și septembrie, perioade în care profesorii sînt ocupați cu examenele, ori pregătesc începutul de an școlar și, implicit, nu vor putea pleca din localitate. SLI a primit pentru perioada 15-20 iunie 57 de bilete, care au toate șansele să rămînă nevîndute. (Claudiu TĂNĂSESCU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns