Cele cinci confederatii sindicale din Romania au trimis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc, nemultumite de modul in care Guvernul si institutiile statului respecta dialogul social. „Va solicitam – se arata in scrisoare – intrunirea de urgenta a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, care sa analizeze si sa identifice solutii la problemele invocate, inclusiv revizuirea Legii 62/2011 (Legea dialogului social), astfel incit dialogul social sa devina un instrument real, iar partenerii sociali sa-si poata exprima prerogativele legale. Pina la realizarea solicitarii de mai sus, reprezentantii Confederatiilor Sindicale nu vor reveni asupra deciziei de suspendare din toate structurile de dialog social”. Cele cinci confederatii sint CNSLR – Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, BNS – Blocul National Sindical, CNSCA – Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, CSDR – Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, CSN Meridian – Confederatia Sindicala Nationala Meridian.
In acest scop – ne-a informat liderul sindicatului Rafinorul, din Rafo Onesti, Ion Marian -, patru federatii patronale reunite in Uniunea Confederatiilor Patronale (PATROROM) si cele cinci confederatii sindicale, alcatuite din structuri federative reprezentative semnatare a 21 de contracte colective de munca la nivelul sectoarelor de activitate, in conformitate cu practica europeana privind recunoasterea reciproca a partenerilor sociali si ca urmare a desconsiderarii dialogului social de catre Guvernul Romaniei, au incheiat o conventie. Prin acesata, ele au hotararit sa solicite primului-ministru dezbaterea, in Consiliul National Tripartit, a masurilor anticriza propuse de partenerii sociali si sa incheie un acord la nivel national in baza caruia sa fie restabilite relatiile bilaterale (patronale si sindicale) in sectoarele de activitate convenite. De asemenea, s-a cerut elaborarea unor propuneri de modificare a legislatiei muncii in vederea eliminarii efectelor negative produse asupra pietii muncii de legile adoptate prin asumarea raspunderii. Ministrul Muncii, prin secretarul de stat Valentin Mocanu, propune 25 de sectoare de activitate la nivelul carora sa se realizeze contracte colective de munca. La nivelul industriei petrochimice, unde exista 116.000 de salariati, Contractul Colectiv de Munca va fi negociat de Confederatiile CNSLR – Fratia, CSN – Meridian si Cartel Alfa.
Ca urmare a scaderii numarului de membri de sindicat, la nivelul Federatiei “Lazar Edeleanu”, din care face parte si Rafinorul, ( 9.000 membri ), Consiliul Federativ, reunit in sedinta la data de 29 septembrie 2011, a hotarit majorarea cotizatiei la 2,00 lei pe membru de sindicat.
Lasă un răspuns