Prefectul Claudiu Șerban a mediat, la sfârșitul săptămânii, întâlnirea liderului de sindicat din învățământ cu șefii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, în discuțiile purtate pe tema drepturilor salariale ale profesorilor luate de guvernul anterior în baza unor modificări legislative declarate ulterior ca neconstituționale. Aceste drepturi au fost recâștigate de profesori în instanță prin hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile în anul 2013. Ca urmare a constatării neconstituționalității a acelor acte guvernamentale s-a impus plata diferențelor de drepturi salariale.
„Cadrele didactice în cauză doresc să își primească drepturile bănești câștigate în mod eșalonat, în patru ani, așa cum a fost stabilit prin hotărâre judecătorească – a declarat profesorul Adrian George Purcaru, liderul SLI Bacău. Solicit identificarea soluțiilor pentru plata acestor drepturi”.
Județului Bacău nu i-au fost atribuite sumele necesare finanțării pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești, din cauza unei dimensionări greșite a alocării sumelor pentru veniturile salariale ale profesorilor la nivelul unor școli din județ, cu toate demersurile efectuate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău. În anul 2013, au fost asigurate drepturile salariale, potrivit tranșelor aferente, rămânând doar situații izolate de nefinalizare a decontării cheltuielilor cu naveta a cadrelor didactice.
„Pentru județul Bacău este necesară alocarea a 31 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâre judecătorească și, potrivit situației centralizate de la școlile din județ, s-au primit doar 20,5 milioane lei, urmând ca diferența să fie asigurată prin rectificare bugetară – a declarat Theodora Șotcan, inspectorul școlar general. A fost transmisă de la ISJ, la începutul anului în curs, o situație a necesarului financiar pentru acoperirea drepturilor salariale și a cheltuielilor materiale atât la școli, cât și la primării, pentru o planificare a plăților la nivel local cât mai eficientă”.
Inspectorul general adjunct Ioan Balcan a evidențiat faptul că disfuncțiile pe această temă sunt între școli și primării, nu între sindicat și inspectoratul școlar, întrucât primăriile nu pot face plăți peste plafonul stabilit.
Pentru deblocarea acestei situații, pentru asigurarea plății tranșei aferente primului trimestru din anul 2014 în luna martie, prefectul Claudiu Șerban a convenit cu participanții la discuții transmiterea în teritoriu, la primării, a unei circulare comune, semnate de Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean și Sindicatul Liber din Învățământ Bacău, în care se solicită realizarea plăților în vederea punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești.
Mihaela a zis
Cu banii pe care ii dam pe abonamente cum ramane? Nu ni se deconteaza conform Legii bugetului decat o suma calculata dupa o formula care nu acopera nici macar pretul abonalentului. Pentru un abonament de 140 pentru 15 Km primesc 100 de lei. „Statului” i se pare normal? Va veni ziua cand „Statul” nu v-a mai insela cadrele didactice?
nela a zis
Este normal ca sumele castigate in instana sa fie restituite,iar cadrele didactice sa-si faca datoria pentru ca ,prin elevii de azi ,mai speram sa ne recastigam viitorul.Chiar va vine doar sa radeti cand,ministrul de Finante,format in strainatate,vorbeste de „apciza”?Ce se intampla cu scoala romaneasca? Unde sunt cadrele didactice devotate menirii lor?