Dupa o perioada de tacere relativa, datorata probabil nevoilor de clarificari strategice si regruparii fortelor dupa alegerile locale din vara, liderii maghiarimii romane ies din nou la inaintare incercind sa foloseasca din plin oportunitatile politice care preced si sustin parlamentarele din iarna. Aceasta, pe fondul recidivarii sindromului obsesiv care le rapeste linistea de ani buni incoace si al manifestarii orgoliilor exacerbate din a caror cauza sint privati de luciditate si realism in ce priveste pretentiile pe care le emit vizavi de statutul social al etniei in numele si in interesul careia ar actiona, chipurile.
Folosindu-se de prezenta presedintelui Traian Basescu la reuniunea din statiunea Covasna a reprezentantilor autoritatilor administrative din judetul gazda si din Harghita, primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, a lansat un nou concept, cel de autonomie asimetrica, in acceptia sa aceasta insemnind ca fiecare regiune isi va putea avea autonomia pe care si-o doreste – mai apropiata sau mai indepartata de administratia centrala. Demersurile de pina acum ale UDMR, UCM, PCM si AMCM nu lasa loc, in aceasta privinta, niciunor comentarii in legatura cu componenta locala: unii vor dori mai putin, altii mai mult. Daca vom avea simpla si omeneasca curiozitate de a consulta continutul Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc, am putea afla ca acesta ar deveni o regiune autonoma cu personalitate juridica in cadrul Romaniei, cu dreptul de adoptare si exercitare a unei politici proprii Tinutului alcatuit din actualele judete Harghita, Covasna si scaunul istoric Mures. Asadar, prin conceptul avansat se doreste totul, si chiar ceva mai mult. Sa ne miram, cumva?! Cred ca nu este cazul, chiar daca episcopul reformat Laszlo Tokes, europarlamentar roman, declara zilele acestea ca „autonomia nu se poate realiza fara un parteneriat cu romanii”. E bine, totusi, ca ne redescopera existenta si, eventual, oarece drepturi de a ne spune parerea. Una din reactiile la pretentiile secuimii, venite din partea adversa are tonul imperativ: unde sunt autoritatile poporului roman? Ala unitar, national si indivizibil, ca doar asa scrie la Constitutie. O replica a fost data deja, de catre insusi presedintele Traian Basescu: fiecare regiune va avea aceeasi autononmie, fara deosebire. Faptul ne sugereaza, in context, conceptul de autonomie simetrica, ce exclude orice alta optiune, indiferent de directia din care ar veni aceasta si de acuitatea demersurilor care se intreprind. Primaria Sf. Gheorghe a afisat pe saitul propriu un proiect de hotarire initiat de factiunea PCM privind organizarea referendumului local pentru modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna conform initiativei legislative privind Tinutul Secuiesc, referendum ce ar urma sa aiba loc in chiar ziua scrutinului pentru parlamentare, pe 30 noiembrie. Initiativa echivalenta cu o noua sfidare a majoritarilor, dar si lipsita de suport legal, moral si istoric.
Pe acelasi fond al ofensivei pornita din tinuturile de peste Carpati vine si declaratia facuta de liderul UDMR, Marko Bela, conform careia formatiunea sa ar putea avea patru – cinci candidati pentru functia de prim-ministru. Ii vreti pe toti odata, sau pe rind, si care ar fi primul dintre acestia?, se intreaba mai multi romani de bine. Dincolo de atitudinea de fronda ce razbate din aceasta asa-zisa oferta electorala, avem de-a face cu un gest ce sfideaza bunul simt si da o nota in plus de aroganta individului care a lansat aceasta noua provocare; in genul – noi avem valori, voi nu! Dar si cu o intentie devoalata de a domina viitorul Executiv, eventual chiar de la virful sau! Daca acest fapt probabil s-ar materializa, ce sens ar mai avea autonomia Tinutului Secuiesc? Ar mai cadea el sub autoritatea primului-ministru de etnie maghiara, sau ar ramine o turma cu alt pastor? Si-atunci, la ce bun toate aceste masinatiuni ramase fara obiect?!
Lasă un răspuns