• reprezentanții DSP Bacău s-au lovit de refuzul sinistraților de a fi vaccinați împotriva epidemiilor care pot apărea în urma inundațiilor • instituția băcăuană face apel la oameni să fie de acord cu vaccinarea pentru că aceasta nu cauzează reacții adverse
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău care s-au deplasat pe Valea Muntelui pentru a-i vaccina pe localnicii afectați de inundații s-au lovit de refuzul acestora. „Noi am trimis în zonă echipaje formate din reprezentanți de la Igiena Mediului, Epidemiologie și Dezinfecție, care împreună cu medicii de familie au mers din casă în casă să vaccineze persoanele eligibile. O parte însă au refuzat categoric vaccinarea antitifoidică de teama unor reacții adverse. Rugăm oamenii să colaboreze cu medicii, deoarece nu vor avea nici un fel de probleme în urma vaccinării”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău. Vaccinarea a fost refuzată de persoane din Asău și Comănești.
Pînă în prezent, în cele patru localități grav afectate de inundații, Asău, Agăș, Comănești și Brusturoasa au fost vaccinate împotriva tifosului 517 persoane. Acest tip de vaccinare se face persoanelor între cinci și 55 de ani, iar în zonă au fost depistate peste 1.200 de persoane care îndeplinesc condițiile de vaccinare. Totodată, copii între unu și 14 ani vor fi vaccinați și împotriva hepatitei A. „Această vaccinare va începe de astăzi. Pentru segmentul de populație între cinci și 14 ani, vaccinarea va fi dublă, atît împotriva tifosului, cît și a hepatitei A”, a mai spus Cornelia Cojocaru. În zona sinistrată au mai fost vaccinate alte 44 de persoane cu vaccin antitetanos.
97 de fîntîni au fost dezinfectate
Inundațiile de pe Valea Muntelui au afectat mai ales alimentarea cu apă potabilă a populației. 97 de fîntîni din zonă au fost deja dezinfectate de reprezentanții DSP Bacău, dar acestea nu pot fi încă utilizate de populație. De la acestea se vor lua în continuare probe de apă, iar certificarea potabilității apei se va face numai după ce rezultatele vor ieși bune. În cele patru localități au fost inundate 606 fîntîni, unde se lucrează la curățarea și asanarea lor, urmînd apoi ca acestea să fie și ele dezinfectate. „Am primit dezinfectanții necesari și am înaintat primăriilor metodologia prin care trebuie să facă dezinfecția fîntînilor”, a precizat directorul de la DSP Bacău.
Pe Valea Muntelui au mai fost dezinfectate și 220 de latrine.
Direcția de Sănătate Publică a înaintat o adresă și la Asociația Medicilor de Familie prin care acest for să le aducă la cunoștință medicilor din zonele calamitate rolul major pe care aceștia îl au în asigurarea sănătății localnicilor. Aceștia vor trebui să supravegheze starea de sănătate a sinistraților, să urmărească modul în care se realizează dezinfectarea fîntînilor, să asigure medicația în cazuri de urgență, să verifica gravidele și sugarii. DSP Bacău a mai solicitat medicilor să trimită spre internare gravidele care sînt în apropierea sorocului mai repede în maternități și să preîntîmpne astfel orice fel de risc care ar putea apărea ca urmare a vremii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns