• cele optsprezece familii din Brătulești ale căror case au fost mistuite de flăcări nu au primit nici un ban de la guvern • Direcția Muncii a trimis anchetele la București de mai bine de două luni, dar pînă în prezent nu s-a primit nici un semn • pentru ca iarna să nu-i prindă prin vecini, preotul Eugen Lucaci i-a ajutat pe oameni să-și ridice casele din temelie
În luna martie a acestui an, 18 case din cartierul Brătulești, orașul Dărmănești, au fost mistuite de foc. A ars atunci aproape tot cartierul. O singură scînteie a lăsat fără agoniseala de o viață 23 de familii. „Incendiul a izbucnit pe la unsprezece și ceva. Era o zi răcoroasă de primăvară. Din cauza vîntului care sufla cu o viteză de peste 100 kilometri la oră, pala de foc s-a întins la toate casele. Pompierii au sosit imediat la fața locului, dar fiindcă drumul este îngust nu au putut trece cîte două mașini. Casele au ars repede deoarece erau construite din lemn și chirpici”, ne-a declarat Dumitru Cojocaru, primarul orașului Dărmănești.
Printre familiile afectate a fost și cea a lui Alexandru Trupcic. El are șapte copii, dintre care șase sînt minori. Rămași fără acoperiș deasupra capului, ei au fost adăpostiți în Casa Parohială de către părintele catolic Eugen Lucaci. „Ne-a ars toat munca de-o viață. Mi-a ars pînă și cîinele în coteț. Am și-acum în cap urletele bietului cățel, pe care n-am avut cum să-l salvăm. Abia am reușit să scoatem vaca din grajd, cu pături umede pe cap”, ne-a povestit Ana Lucia Trupcic, soția lui Alexandru. În fața sinistrului, singura grijă a familiei a fost să-și pună la adăpost copilașii. Cel mai mic membru al familiei are un an și nouă luni, iar cel mai mare abia a împlinit 18 ani. Ana Trupcic este din nou însărcinată, iar familia a trăit cîteva luni bune doar din ajutoarele primite. Alexandru Trupcic lucrează în prelucrarea lemnului și a fost ajutat de patronul său cu material lemnos, iar Ana are grijă de copii. Situația materială a familiei este una dintre cele mai crîncene. Banii care se adună în casă provin din alocațiile suplimentare și de stat ale copiilor și salariul capului de familie. În total două milioane și ceva. În incendiu, familia Trupcic a pierdut 26 de păsări, doi porci, trei capre și cereale și tot ce era în casă.
Soarele s-a ivit mai repede pentru familia Trupcic, deoarece ei au acum un acoperiș deasupra capului. Noua locuință este din bolțari, are 40 de metri pătrați și este acoperită cu tablă. Cînd era în pragul disperării, Alexandru Trupcic a solicitat un ajutor de urgență prin intermediul Direcției Generale de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) Bacău de la guvern, dar banii nu au venit nici pînă astăzi. Paguba familiei Trupcic a fost de 258 de milioane de lei, însă daunele produse la toate cele 18 de familii se ridică la peste cinci miliarde și 200 de milioane de lei.
Locuitorii din Brătulești și-au luat orice speranță de la banii de la stat. Anchetele sociale au fost trimise de mai bine de două luni. Ele au primit undă verde de la Ministerul Muncii, dar s-au împotmolit la Ministerul de Finanțe. „Acum o lună știam că aceste anchete erau la Finanțe, dar de atunci nu am mai primit nici o informare”, ne-a spus Neculai Cucu, director asistență socială în cadrul DGMSS Bacău. Noile calamități care s-au abătut asupra altor zone din țară spulberă din ce în ce mai mult speranțele brătuleștenilor în banii de la stat.
Alexandru Trupcic privește mîndru la noua lui locuință. El și cu alt sinistrat, Vasile Gabor au fost primii care s-au mutat în casă nouă. Toate cele 18 case care au fost mistuite de flăcări au fost ridicate prin grija preotului Eugen Lucaci. El s-a ocupat cu strîngerea ajutoarelor din străinătate pentru a alina suferința tuturor celor năpăstuiți. „De la niște prieteni din Germania și Scoția am strîns 15.000 de Euro. La acești bani s-au adăugat și cei din colecta pe care am făcut-o în parohie. Din 200 milioane de lei s-a achiziționat tablă pentru învelirea tuturor caselor. Cincisprezece dintre ele deja au fost acoperite și mai sînt de învelit trei case. Pentru construirea lor am adus o echipă de opt persoane, voluntari din Italia. Ei au ridicat 14 case. Pentru celelalte patru am plătit o echipă de oameni din Pîrgărești”, ne-a spus părintele Eugen Lucaci. Tot prin grija lui au fost aduse varul și nisipul. Primăria a alocat pentru toate familiile calamitate 192 de milioane de lei, bani cu care s-a cumpărat bolțari, ciment și balast pentru demararea noilor case. „Chiar dacă multe din probleme au fost rezolvate, banii de la guvern vor fi foarte utili, pentru că mai sînt de făcut tencuieli interioare, de procurat materialul pentru stolărie, geamuri și multe altele. Banii pe care i-am strîns au fost cheltuiți, așa că mai sînt necesare fonduri pentru finalizarea lucrărilor”, ne-a mai spus Eugen Lucaci.
Locuitorii din Brătulești au avut noroc. Parohul lor s-a implicat cu trup și suflet pentru ca oamenii să aibă un acoperiș deasupra capului și să nu facă iarna pe la rude. Dar în județ sînt alte persoane sinistrate care își pun speranța în banii de stat. Bani care vor ar putea veni sau, mai degrabă, se vor împotmoli în birocrație, ceea ce va ruina alte speranțe. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns