• firmele de termoficare trebuie să încaseze de la restanțierii la întreținere peste 5 milioane de dolari • cu acești bani, societățile ar putea monta aproape 60 de centrale termice de cartier complet automatizate • din cauza datoriilor imense, și băcăuanii buni platnici au de suferit
Sumele pe care băcăuanii le datorează celor două firme de termoficare care asigură căldura și apa caldă în municipiul Bacău, CET și Termloc, au atins un nivel record. Valoarea totală a debitelor asociațiilor se ridică la nu mai puțin de 135 de miliarde de lei față de CET și la 30 de miliarde de lei către Termloc. Însumate, creanțele celor două societăți ajung la 5.033.404 de dolari. În ultimii ani, datoriile restante la asociații au crescut de la lună la lună, ca urmare a creșterii prețului gigacaloriei și a nivelului din ce în ce mai scăzut de trai al locuitorilor care au rămas racordați la sistemul public de termoficare. Cifra atinsă în această iarnă, incluzînd și facturile lunii noiembrie, atinge, însă, un nivel nemaiîntîlnit.
Cum era de așteptat, suma cea mai mare în contul creanțelor este înregistrată de CET Bacău. Societatea deservește nu mai puțin de 166 de asociații de locatari și de proprietari, adică aproape 70 la sută din apartamentele în care mai ajunge căldura prin sistemul public de termoficare. 43 dintre asociații, adică un sfert dintre cele cu care CET are contracte, datorează sume care depășesc un miliard de lei. Primul loc în topul marilor restanțieri este deținut, de cîțiva ani buni, de Asociația de Proprietari 71, care datorează peste 4,2 miliarde de lei, echivalentul a circa 130 de mii de dolari. Cu aproape două miliarde mai puțin decît primul clasat, topul continuă cu Asociația 79, care trebuie să vireze în contul furnizorului 2,5 miliarde de lei. Asociația 115 trebuie să achite 2,3 miliarde de lei, Asociația 36 datorează 2,2 miliarde, iar Asociația 118 trebuie să vireze nu mai puțin de 2,18 miliarde de lei.
Și la Termloc, suma rămasă de încasat în contul agentului termic livrat ajunge la peste 30 de miliarde de lei. Sistările repetate ale căldurii și apei calde operate în cazul asociațiilor cu datorii au dus la plata, într-un timp ceva mai alert, a facturilor restante. Liderul de necontestat al datornicilor la Termloc este Asociația 83, care trebuie să vireze nu mai puțin de 1,5 miliarde de lei. Alte patru asociații au de achitat sume ce depășesc un miliarde de lei, adică peste 30.000 de dolari.
Vinovați sînt reprezentanții asociațiilor de proprietari
Dincolo de nivelul scăzut de trai, reprezentanții celor două firme de termoficare din Bacău pun datoriile acumulate de populație pe seama inactivității membrilor din asociațiile de proprietari. „Președinții, administratorii și ceilalți membrii din asociațiile de proprietari sînt principalii vinovați de neîncasarea la timp a facturilor. Nu este posibil să stai o lună întreagă în birou și să aștepți să vină oamenii la ghișeu. Ar trebui să ia chitanțierele în mînă și să meargă din ușă în ușă. Așa, nivelul datoriilor ar scădea foarte mult”, crede Dumitru Crîșmaru, patronul de la Termloc. Opinia îi este împărtășită și de managerul de la CET, Vasile Drăgușanu, care nu de puține ori a atras atenția asupra ineficienței administratorilor de asociații. Firma intenționează ca de anul viitor să treacă la facturarea individuală, modalitate prin care speră să recupereze la timp facturile curente și o bună parte din datoria acumulată de populație.
Bunii platnici suferă la un loc cu datornicii
Din cauza felului în care este proiectat sistemul de termoficare în Bacău, cei care au de pierdut, pe lîngă CET și Termloc, sînt și cetățenii, mulți buni platnici la întreținere. De fiecare dată cînd se pune problema sistării căldurii sau a apei clade din cauza neplății, aceștia au același regim cu cei care datorează la asociație zeci de milioane de lei. Dacă banii ar fi fost recuperați la timp, cele 5 milioane de dolari din contul datoriilor populației ar fi permis firmelor de termoficare să facă investiții care ar fi îmbunătățit calitatea serviciilor. Cel puțin așa susțin managerii celor două societăți. Cu acești bani, CET și Termloc ar fi putut monta aproape 60 de centrale termice de cartier complet automatizate, cum a fost centrala termică Bistrița, realizată de Termloc în urmă cu doi ani. Dacă la cele cinci milioane de dolari ar fi fost adăugate și penalități, în Bacău ar fi putut fi modernizate și complet automatizate 20 de centrale termice, banii ajungînd și pentru refacerea a 11 kilometri de rețea secundară. Cum sumele nu au fost plătite la timp de băcăuani, cei care nu au bani să-și monteze propria centrală termică de apartament trebuie să plătească anual milioane de lei pentru pierderile întregistrate de sistemul de termoficare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns