Potop de amenzi pentru șoferii care nu s-au dat din fața unei coloane oficiale
• polițitii au vrut să verifice cît de rapid trag conducătorii auto pe dreapta, ca să lase să treacă o salvare și o mașină de pompieri cu cu sirenele aprinse • cei mai mulți șoferi au reacționat prea greu sau deloc și au fost sancționați
Șansele mașinilor Salvării, Poliției sau Pompierilor de a ajunge în timp util la locul unui accident sau altei urgențe sînt scăzute considerabil de conducătorii auto care ignoră semnalele girofarurilor și sirenelor. Nici coloanele oficiale însoțite de mașini ale Poliției nu îi impresionează pe unii conducători auto. Poliția Rutieră Bacău a organizat ieri o acțiune la care a luat parte și o ambulanță a Stației de Salvare Bacău. O mașină a Poliției, care a afișat permanent avertizarea luminoasă „Coloană oficială”, urmată de o Salvare și alte trei mașini ale Poliției, toate cu girofarurile și sirenele în funcțiune, au parcurs traseul Bacău – Mărgineni în ideea de a testa modul în care reacționează conducătorii auto la apariția unei coloane oficiale. Rezultatele acțiunii demonstrează că mulți dintre participanții la trafic nu înțeleg să tragă pe dreapta atunci cînd văd o coloană oficială. În aproximativ o oră, cît a durat acțiunea, zece conducători auto au fost sancționați pentru că nu au oprit la vederea coloanei. „Sînt destui conducători auto care nu respectă regulile referitoare la acest aspect. Este multă indisciplină în trafic, iar cei care încalcă regulile riscă sancțiuni severe”, a precizat comisarul-șef Virgil Ardeleanu.
Salvarea poate să mai aștepte
Primii „încăpățînați” apar în zona Gherăiești, înaintea trecerii la nivel cu calea ferată. Abia după ce prima mașină a Poliției îi claxonează insistent, șoferii unor microbuze trag pe dreapta. „Cînd v-am văzut, am tras pe dreapta, ce să fac ?”, întreabă Dorin Pop, șoferul microbuzului CJ 15 TOM, care a reacționat cu mare întîrziere atunci cînd mașinile Poliției și Salvării s-au apropiat. Comisarul-șef Virgil Ardeleanu a început să îi completeze procesul-verbal, în timp ce îi explică șoferului de ce îl sancționează. Nici celălalt conducător auto oprit de Poliție nu este încîntat de perspectiva unei sancțiuni. Iulian Lichi, care conduce microbuzul cu numărul CT 19 MSR, încearcă să evite sancțiunea, însă fără succes. Amîndoi șoferii care nu au observat la timp coloana vor plăti amenda de 1.500.000 de lei, cu posibilitatea achitării a 750.000 de lei în 48 de ore.
„Coloana oficială” se pune din nou în mișcare, însă după foarte puțin timp viteza de deplasare scade considerabil. „Opriți Passat-ul și Dacia albă”, se aude prin stație vocea comisarului-șef. Gheorghe Colibei, șoferul Daciei, spune și el că a oprit cît putea de repede: „Nu era loc să trag pe dreapta, e pietriș, ce să fac, să mă duc în șanț ? Nu poți opri deodată, să frînezi brusc. Să facă șoselele mai bune și o să putem opri și noi !”, se plînge omul. Șoferul e supărat din cauza celor 750.000 de lei pe care îi va scoate din buzunar, dar măcar nu îi este suspendat permisul. Dacă ar fi fost vorba cu adevărat de o coloană oficială, și nu de o simulare, s-ar fi ales și cu permisul suspendat. La fel pățește și șoferul Passat-ului MM 02 TZG, Cătălin Marian, care susține că a oprit cît de repede a putut. Un tînăr de 25 de ani, care spune că se numește Daniel Sacarici, și care nu a oprit la vederea coloanei, nu are la el nici buletin de identitate, nici permis de conducere. Îi este reținut certificatul de înmatriculare și este rugat să se prezinte la Poliție cu actele. În afară de amenda de 1.500.000 de lei, el riscă să fie sancționat și pentru că nu a putut prezenta documentele la control.
În Mărgineni, primul „client” este un tînăr aflat la volanul unei Dacii Break, care nu a oprit decît atunci cînd ultima mașină a Poliției i-a intrat pe contrasens, blocîndu-l. Cu mare întîrziere a reacționat și conducătorul auto Florin Poroșnicu, din Poduri, care, aflat la volanul unui ARO, a preferat doar să reducă viteza de deplasare. Asta îl va costa 750.000 de lei, atît cît reprezintă amenda dată de polițiști. „Am avut impresia că este mașina Salvării”, a spus el la un moment dat.
Polițiștii care au participat la acțiunea de ieri spun că prea mulți șoferi uită că pot ajunge chiar ei în situația de a avea nevoie de o intervenție urgentă și că un minut în minus sau în plus la sosirea ambulanței poate însemna o viață salvată sau încă o victimă. (Codrin POP)
Lasă un răspuns