– cinci harti seismice pentru zonele de risc au fost realizate pentru cinci orase, intre care si Bacau
Aflata intr-o zona cu risc seismic major, Romania implementeaza, in prezent, un sistem de avertizare in timp real asupra cutremurelor de pamint care costa nu mai putin de 1,6 milioane de euro. Institutul National pentru Fizica Pamintului (INFP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale folosesc acest sistem, primele structuri vizate fiind constructiile importante, precum noul Pasaj rutier din Bucuresti sau camerele in care se afla blocurile operatorii din spitale. INFP lucreaza si la un sistem de harti seismice ale Romaniei, pentru zone de risc ridicat, intre care se afla si zona Bacau. In viitorul apropiat, Romania va avea 400 de statii seismice, raspindite de la Iasi pina loa Craiova. „Nu poti face mare lucru in seismologie daca nu ai infrastructura” – spune cunoscutul seismolog Gheorghe Marmureanu, directorul INFP, care zilele trecute s-a aflat la o manifestare stiintifica in Bacau.
Hartile seismice ale Romaniei
INFP lucreaza, in prezent, si la un sistem de cartografiere a zonelor cu mare risc seismic. „Am construit harti seismice microzonale, locale, dar si generale – spune profesorul Marmureanu. Am terminat harta de hazard seismic a Romaniei, dar si harti pentru Bucuresti, Iasi, Bacau, Buzau si Craiova. Cine va construi pe baza de proiecte care tin cont de aceste harti, va face constructii sigure. Dar, cutremure mari nu vor fi acum, in viitorul foarte apropiat. Este, insa, bine de stiut, ca atunci cind se simte miscarea pe verticala, in 7-8 secunde urmeaza ceva important pe orizontala. Undele orizontale, de forfecare, transporta 75% din energie. Dar, cladirile prost construite cad chiar de la miscarea pe verticala”. Zona seismica Vrancea este foarte adinca. De aceea, exista un timp de la momentul cind apare unda pe verticala si cea orizontala. De exemplu, in Bucuresti sint circa 38 de secunde. „Astfel – a mai precizat profesorul -, am trecut sa realizam sistemul de avertizare seismica in timp real. Sintem deja conectati la sisteme mondiale. Sint peste 140 de statii la care sintem conectati in toata lumea. Stim tot ce se intimpla in lume, in fiecare secunda”.
Avertizare seismica in timp real
In materie de cutremure, se vorbeste deseori de sistemul de avertizare seismica in timp real. Romania a avut un proiect in acest sens, cu finantare europeana, incheiat acum doi ani. El este bun si pentru zona Vrancea. Sistemul de monitorizare seismica in timp real costa Romania 1,6 milioane de euro. Dar este cel mai puternic sistem din Europa. „El ne permite ca in patru secunde sa gasim magnitudinea In Romania avem cam 400 de cutremure pe an, dar de mica intensitate. Avem cutremure zilnic, dar de foarte mica intensitate. Am dezvoltat, insa, o retea seismica, importanta si pentru alte tari si, astfel, reusim sa intram in multe proiecte europene. In momentul cind in Vrancea apare prima, pina la a patra miscare, noi, la Bucuresti, stim care este magnitudinea seismului. Daca este peste 7, se da alarma, sistemul fiind conectat la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (la care sint conectate toate inspectoratele de situatii de urgenta). In spital, medicul poate avea 30 – 40 de secunde sa-si protejeze pacientul. Cu acest sistem am cistigat un premiu european de 200.000 de euro, la Bruxelles, din 262 de proiecte concurente, prin decizia unui juriu format din 12 profesori universitari de valoare. Unii s-au indoit ca un interval de citeva zeci de secunde poate fi destul pentru ca medicul sa faca ceva. Un membru al juriului a replicat, insa: «Nici nu stiti cit management se poate face in 25 de secunde!».” Cu ajutorul sistemului se realizeaza asa-numita Shake Map, prin care apar pe toata harta Romaniei intensitatile seismului. Atunci, autoritatile stiu unde sa actioneze mai intii. „Proiectul nu e terminat, mai avem nevoie de aparatura, dar vom cistiga un mare proiect de circa 20 de milioane de euro, sa plantam cam 400 de seismografe performante, de la Iasi pina la Craiova. In Bacau ar trebui sa avem cel putin 15 aparate de monitorizare”.
Lasă un răspuns