CET Bacau va trece la sistemul individual de facturare/incasare a energiei termice livrate populatiei. Procesul se va desfasura intr-o perioada de maxim sase luni. La sfirsitul perioadei de incheiere a conventiilor de facturare individuala, asociatiile de proprietari din municipiul Bacau beneficiaza de anularea penalitatilor datorate furnizorului de energie termica aflate in evidentele contabile ale acestuia, in conditiile in care toti consumatorii racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica din municipiul Bacau, proprietari ai apartamentelor arondate asociatiei au incheiat cu operatorul, conventii de facturare individuala. Odata ce au primit conventiile individuale, asociatiile de proprietari trebuie sa inainteze catre CET Bacau pina la 1 octombrie, cererea de preluare in facturare individuala a consumatorilor de energie termica, insotita de tabelul nominal cu proprietarii spatiilor cu destinatie de locuinta si datoria la zi, exclusiv penalitatile.
Una in acte, alta in fapte
Daca ar fi sa ne luam dupa Hotarirea Consiliului Local, la aceasta data, conventiile de facturare individuala a consumurilor de energie termica ar fi trebuit sa fie semnate. „Termenul de plata a datoriilor inregistrate de proprietarii apartamentelor arondate asociatiilor de proprietari si racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este de 90 de zile de la data preluarii. Datoriile astfel preluate se achita in trei rate lunare egale incluse in trei facturi individuale. Facturarea se va realiza in baza Metodologiei de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condominiu”, se arata in hotarire.
Drepturile si obligatiile furnizorului
Obiectul conventiei de facturare individuala a energiei termice il constituie facturarea individuala a tarifelor in vigoare, cantitatile furnizate si sa incaseze contravaloarea serviciilor prestate. Aplicarea penalitatilor legale in caz de neplata intra tot in sarcina furnizorului de servicii. La fel de importanta este respectarea angajamentelor asumate prin contractul de furnizare a energiei termice, inregistrarea reclamatiilor si sesizarilor proprietarului. De asemenea, furnizorul trebuie sa citeasca la datele convenite de comun acord cu consumatorul, indicatiile repartitoarelor de costuri, in vederea stabilirii cantitatilor de energie termica ce vor fi facturate, in cazul in care furnizorul a montat repartitoare de costuri in condominiu.
Cum se determina consumul individual
Determinarea cotei-parti din consumul total de energie termica inregistrat de grupul de masurare/contoare de la bransamentul termic comun al imobilului de tip condominiu se face conform Metodologiei de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condomeniu. „Pe perioada in care, chiar daca un singur repartitor de cheltuieli pentru apa calda este defect sau scos din circuit, repartizarea cheltuielilor pentru apa calda in spatiul respectiv se face in sistem pausal”. Reluarea in facturare individuala pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri se face dupa o noua citire a repartitoarelor de costuri la inceputul perioadei de facturare.
Modalitati de plata
Contravaloarea facturilor emise de furnizor se va achita in termen de 15 zile lucratoare de la data expedierii facturii prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei sau in 15 zile lucratoare de la data transmiterii facturii prin delegat. Facturile pot fi achitate de consumator la casieria furnizorului, la banca sau orice alt mod prevazut in dispozitiile legale privitoare la plata, acceptat si practicat de furnizor. Factura se considera achitata de catre consumator la data incasarii sumelor pe baza de factura/chitanta de catre reprezentantul furnizorului. Neachitarea facturii in termen de 15 zile lucratoare atrage penalitati de intirziere egale cu cele utilizate pentru neplata obligatiilor fata de bugetul de stat. Procentul de penalitate se va modifica si va fi inlocuit de drept ori de cite ori se va modifica legislatia referitoare la obligatiile fata de bugetul de stat. Valoarea penalitatilor nu va depasi cuantumul debitului si se constituie venit al furnizorului.
Lasă un răspuns