• posesorii de carduri își pot plăti dările direct de la ATM-urile din orice loc din țară, precum și de la POS-urile instalate la Direcția de specialitate a Primăriei Bacău • comisionul este zero, chiar dacă plățile se fac de pe carduri emise de către alte bănci decît Banc Post
Primăria municipiului Bacău a pus la dispoziția contribuabililor, persoane fizice și juridice, un sistem electronic care permite achitarea taxelor și impozitelor locale prin mijloace electronice. Acest sistem este constituit din trei module. Primul este „e-Tax – POS” și permite consultarea și plata impozitelor și taxelor locale cu ajutorul cardurilor, prin intermediul POS-urilor (terminale de plată) instalate la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL); al doilea este „e-TAX – ATM” și acest sistem permite încasarea impozitelor și taxelor locale cu ajutorul cardurilor, prin intermediul ATM-urilor (bancomate); cel de-al treilea sistem este „e-TAX-Internet și permite consultarea și plata dărilor către Primăria Bacău prin intermediul Internetului (pagina web a DITL – „etax.primariabacau.ro”).
• În urma unui contract semnat cu Banc Post, Primăria municipiului Bacău a instalat la ghișeele DITL, încă din luna februarie 2003, patru POS-uri. Cu ajutorul a două dintre acestea este posibilă plata obligațiilor de către persoanele fizice, al treilea fiind destinat persoanelor juridice, iar ultimul permite încasarea amenzilor și taxelor notariale de timbru judiciare și extrajudiciare. Modalitatea efectivă de plată este următoarea:
– contribuabilul este informat cu privire la sumele de plată și, dacă este posesorul unei cărți de credit și dorește să-și achite obligațiile prin intermediul POS-ului, va comunica acest lucru operatoarei, care îi va pune la dispoziție terminalul electronic de plată;
– după validarea cardului și efectuarea tranzacției, contribuabilul primește două documente de plată: o chitanță emisă de POS, care conține suma încasată, și o confirmare de plată emisă de DITL, în care sînt înscrise sumele defalcate pe categorii de impozite achitate.
Ciprian Mazilu, purtător de cuvînt al Banc Post Bacău, precizează că pentru folosirea POS-urilor instalate la DITL de către acestă bancă nu se percepe comision, chiar dacă la aceste terminale sînt folosite și carduri emise de alte bănci.
• Contribuabilii din municipiul Bacău mai pot achita impozitele și taxele locale prin intermediul ATM-urilor (bancomate). Pentru aceasta, deținătorul de card se va informa de la ghișeele DITL sau la Banc Post despre sumele datorate. Ulterior, are posibilitatea efectuării plății prin intermediul ATM-ului, alegînd tipul de impozit sau taxă la care dorește tranzacția (impozit clădiri, impozit teren, taxă auto).
• De la sfîrșitul săptămînii trecute, Primăria Bacău a lansat o pagină proprie de web, „etax.primariabacau.ro”, cuprinzînd date generale referitoare la impozitele și taxele locale ale contribuabililor din municipiu. Această pagină, accesibilă prin Internet, conține informații cu privire la impozitele și taxele locale, patrimoniul contribuabilului, calendarul taxelor, baza legislativă și modul de calcul, informații generale cu privire la sistem, o rubrică de sugestii și reclamații, întrebări și răspunsuri, legături cu alte instituții, știri etc. Conectarea la Sistem se face pe Internet, prin intermediul paginii web, pe baza elementelor de identificare și autentificare în sistem. Înregistrarea ca utilizator al sistemului se face în urma unei cereri adresate DITL, formular tipizat oferit gratuit, care va fi însoțită de copie după actul de identitate sau certificatul unic de înregistrare; declarație pe proprie răspundere privind toate proprietățile supuse impozitării; împuternicire (delegație) în cazul persoanelor juridice. Odată cu depunerea cererii, un inspector al Primăriei va efectua o verificare în baza de date a DITL. Ulterior depunerii cererii și a documentației aferente, solicitantul va figura în lista de utilizatori ai sistemului și se vor genera elementele de identificare și autentificare în sistem. Aceste elemente (parola și codul de autentificare, respectiv codul numeric personal sau codul fiscal) vor fi înmînate solicitantului în plic închis, ștampilat, confidențialitatea datelor furnizate fiind asigurată. Prin acceptarea elementelor de identificare și autentificare în sistem, solicitantul își asumă responsabilitatea controlului acestora și a luării unor măsuri pentru a preveni pierderea, dezvăluirea sau utilizarea neautorizată. După consultarea site-ului DITL, contribuabilul își poate alege bunul impozabil (clădire, teren, mijloc de transport etc), avînd posibilitatea de a se informa asupra datoriilor pe care le are de achitat, a plăților făcute pînă în momentul interogării. Contribuabilul are opțiunea de a accesa site-ul Banc Post și, după o autentificare suplimentară cerută de bancă, are posibilitatea efectuării plății.
Sistemul de informare și plată de la Bacău a fost dezvoltat în aproximativ trei săptămîni, proiectul, care cuprinde și crearea altor facilități, avînd alocat un buget de aproximativ patru miliarde de lei.
Specialiștii sînt optimiști
Introducerea sistemului electronic de plată a taxelor și impozitelor locale este deocamdată privită cu neîncredere de către multe persoane care au aflat despre eveniment. Cifrele, însă, dovedesc o bună recepție printre băcăuani a inițiativei. Numai la cele patru POS-uri instalate de Banc Post (alte trei aparținînd BCR), din 28 februarie pînă ieri au fost efectuate 62 de plăți însumînd mai bine de 72 de milioane de lei. „Inevitabil, la început sistemul îl vor folosi mai puțini contribuabili, deoarece trebuie, probabil, să treacă o perioadă de timp pentru ca oamenii să se obișnuiască”, declară Sandu Traian Șulea, directorul Banc Post Bacău. El își amintește că lucrurile nu au stat foarte bine nici acum șase ani, cînd au început să pătrundă pe piață cardurile electronice. În municipiul Bacău există peste 70.000 de deținători de carduri, iar Șulea se declară încrezător că băcăuanii vor folosi cele trei sisteme de plată electronică (POS, ATM sau Internet banking). „E un proces de normalitate să trecem la sistemul de plată electronică, foarte importanți fiind ultimii doi pași făcuți acum, adică plata de la automate și prin Internet”, spune directorul Banc Post Bacău. Unitatea a depășit de curînd pragul de 60.000 de carduri emise în județ, iar Șulea consideră că „această dezvoltare pe care am susținut-o permanent face parte din ținuta băncii noastre, pentru că urmărim modernizarea sistemului bancar și dorim ca acele cozi de la ATM-uri din zilele de salariu să dispară și cumpărăturile sau plățile să se facă electronic, în magazine”. Șulea nu este de acord că pensionarii vor fi refractari la sistemele electronice de plată și afirmă că foarte mulți pensionari își deschid conturi de pensii și de card în ultima perioadă.
Lasă un răspuns