• șefii Consiliului Județean vor să restructureze personalul din acest sistem • reducerea numărului de angajați va perturba serios activitatea din centrele de plasament • motivul restrîngerii de personal este lipsa fondurilor la bugetul județului
În urmă cu nouă ani, la Bacău se înființa Direcția pentru Protecția Copilului. Era, de fapt, un simplu Serviciu pentru ocrotirea copilului. Astăzi, DGPC a ajuns, fără exagerare, un adevărat imperiu. Instituția care avea în 1993 un singur centru de plasament are acum în subordine 24 de centre de plasament și servicii comunitare. Protecția Copilului s-a dovedit în timp singura instituție din subordinea Consiliului Județean în care s-a făcut cu adevărat reformă. Mai mult, prin diversele centre și servicii înființate, Bacăul a fost un exemplu pentru multe alte județe din țară. În ultima vreme, însă, din cauza lipsei de fonduri, activitatea în domeniu a avut serioase probleme. Instituția etalon pentru județul nostru este pe punctul de a se prăbuși. Iar unul dintre motive este restructurarea personalului din acest sistem. Pe care șefii Consiliului Județean o invocă tot mai mult în ultima vreme. „Ziarul de Bacău” vă prezintă în continuare o amplă analiză a activității Protecției Copilului.
Un sistem crescut din nimic
Primele semne firave ale sistemului de protecția a copilului în Bacău au apărut în 1991. În timp ce toate televiziunile din lume prezentau imagini terifiante despre miile de copii crescuți mai rău ca animalele în orfelinatele din România, la Bacău au venit reprezentanții Romanian Orphanage Trust care, în parteneriat cu Consiliul Județean, a demarat un proiect pilot. Așa a apărut „Houses Project”, în baza căruia s-a deschis ProFamilia și încă vreo patru centre în Bacău. Doi ani mai tîrziu, Consiliul Județean a înființat Serviciul pentru ocrotirea copilului. Același trust străin și-a luat angajamentul să finanțeze acest serviciu. În septembrie 1993, instituția avea 13 angajați și urmărea să ajute familiile cu probleme și copiii aflați în dificultate, în așa fel încît internarea într-un orfelinat să nu mai fie singura alternativă. Timp de patru ani, Serviciul pentru ocrotirea copilului a evaluat ma toate dosarele copiilor instituționalizați în casele de copii din județ.
În 1997 a apărut Ordonanța 26, care a permis înființarea Direcțiilor de Ocrotirea Copilului și Sprijin Familial. La Bacău, însă, această instituție fusese constituită încă din mai 1996. Avea la acea dată două servicii, un compartiment, un centru de primire a minorilor și 28 de angajați. Instituția a mai suferit în acel an o schimbare, prin preluarea competenței de autoritate tutelară. În aprilie ’97, Direcția se reorganizează din nou, avînd în subordine două servicii, un compartiment și două centre.
În ultimii cinci ani, Direcția Generală pentru Protecția Copilului a suferit transformări esențiale. De la două centre cu cîte a plecat la drum, Protecția Copilului are acum în subordine patru complexe de servicii comunitare, nouă centre de plasament în tot județul, un centru familial, un centru de primire a copilului în regim de urgență și nouă servicii diverse cu diverse profiluri de activitate. În afara celor 24 de unități finanțate de la bugetul județului, în județ mai ființează, în subordinea unor fundații private autorizate de DGPC, încă 20 de centre de ocrotire sau de zi. Cheltuielile sînt suportate integral de fundațiile respective.
Lasă un răspuns