Primarul Onestiului, Emil Lemnaru, a initiat doua proiecte privind modernizarea sistemului de termoficare din municipiu, ambele fiind aprobate la ultima sedinta a legislativului onestean. Primul dintre ele vizeaza montarea a 46 de convertizoare de frecventa, pentru actionarea electropompelor de pe ramurile de incalzire, in toate cele 22 de centrale termice de cartier. Valoarea investitiei este de aproape 600.000 de lei, iar durata de realizare este de 12 luni. Finantarea va fi facuta de la bugetul local al Onestiului si de la bugetul de stat, prin intermediul Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE). In urma montarii convertizoarelor, consumul total de energie electrica in centralele de cartier va fi redus cu 20 %. „Conform tendintelor actuale de protectia mediului, sintem obligati sa actionam in directia economisirii energiei electrice in toate domeniile”, a motivat primarul Emil Lemnaru. Insa consilierul Vasile Munteanu a fost de parere ca respectivele convertizoare ar fi trebuit sa fie prevazute inca din faza de proiectare a centralelor termice de cartier. „Este vorba de o investitie de necesitate, aparuta in urma trecerii la distributia pe orizontala a energiei termice si la contorizarea individuala, sistem pe care am inceput sa-l aplicam relativ recent, cind centralele de cartier erau deja construite”, a explicat Marcel Iordache, administratorul unic al firmei de termoficare din Onesti, Termon CT SA.
Tot cogenerarea e mai buna
Cel de-al doilea proiect initiat de primarul Emil Lemnaru se refera la montarea unor cazane de apa calda, de capacitate redusa, in 18 centrale termice de cartier, care sa fie folosite doar pe timp de vara. Drept efect, va creste randamentul sistemului, se va reduce consumul de combustibil gazos si se va micsora pretul de livrare a unei gigacalorii, cu peste 50 de lei pe gigacalorie. Valoarea investitiei este de peste 700.000 de lei, durata de realizare a lucrarilor este de 6 luni, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul local al Onestiului si de la ARCE.
Consilierul PNL Mihai Sova a recunoscut necesitatea noilor investitii propuse, insa el a precizat ca sistemul de termoficare din Onesti a fost prost conceput, inca de la inceput. „Acum incepe sa se vada cit de oportuna a fost strategia de termoficare a orasului prin intermediul centralelor de cartier, care a fost paguboasa si care incepe sa ne coste acum”, a apreciat liberalul Mihai Sova. In urma cu citiva ani, atunci cind s-a aprobat construirea centralelor termice de cartier, consilierii liberali au criticat cu vehementa initiativa primarului Emil Lemnaru si au cerut sa fie construita o singura centrala de termoficare pentru tot orasul, care sa functioneze in regim de cogenerare, dar solicitarea lor a fost respinsa. Centralele de cartier au stopat pierderile enorme de la CET Borzesti, insa firma de termoficare nu poate inregistra profit, fiind pe zero. Administratorul unic al societatii de termoficare, Marcel Iordache, a precizat ca eficienta maxima se poate obtine doar cu o centrala in regim de cogenerare, insa primarul Emil Lemnaru nu vrea sa auda de asa ceva, desi Guvernul Romaniei acorda sprijin masiv pentru asemenea centrale.
ezechil florescu a zis
BAI SUNTETI CULMEA!!!!!primarul actual ar fi de acord deci cu
centralele de cartier, care ar ca masura,una luata de primarul
liberal de la piatra neamt.La Onesti liberalii vor sistem de cogenerare
la Brasov primarul liberal incurajeaza locuitorii, dan-du-le bani,
sa renunte la sistemul centralizat pentru facilitatrea montarii unor
centrale de apartament.DE FAPT VOI LIBERALILOR CE DORITI CA NU VA MAI INTELEGEM !!!!!!???????
Ezechil Georgescu a zis
Este o discutie specializata pe care ar trebui sa o poarte specialistii, dar la Onesti nu se poate pentru ca Lemnaru nu a facut asaceva sia cocosat bugetul local cu datorii. Sa-i auzi pe cei care au rascolit tot orasul cu centralele de cartier si iti vei da seama ce hotie a fost la mijloc.Nici acum, in ceasul al 12-lea, Lemnarul nu vrea sa asculte specialistii. Bine ca nu va mai fi primar. Deja are 38%, dupa ce acum 3 luni avea 54%. La pensie! Ca are 62 de ani