Firma unui senator PSD din Iași și-a bătut joc de banii Băncii Mondiale
• opt școli ar fi trebuit să fie refăcute de firma Moldrom, care-i aparține lui Paul Neamțu, senator PSD de Iași • firma parlamentarului ieșean și-a făcut atît de bine treaba, încît acum Inspectoratul Școlar a refuzat să recepționeze școlile respective • reprezentanții ISJ spun că sobele au fost construite aiurea, iar acoperișurile nu au fost bine izolate
Inspectoratul Școlar Județean Bacău a refuzat să semneze recepția a opt dintre cele 12 unități de învățămînt construite sau reabilitate cu bani de la Banca Mondială de firma ieșeană Moldrom. La ultimul termen al verificării lucrărilor, în care școlile ar fi trebuit să primească recepția finală, comisia de evaluare a refuzat să-și dea acordul final. „Am refuzat recepția pentru opt școli dintre cele 12 realizate de firma Moldrom, întrucît lucrările nu au fost realizate conform contractului. Sînt chestiuni legate de linoleum, izolația acoperișului sau realizarea sobelor, dar sînt aspecte importante. Trebuie să ținem cont de ele, mai ales că și pentru acestea firma a încasat bani”, ne-a declarat Livia Sibișteanu, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău. Potrivit inspectorului Sibișteanu, refuzul de a semna recepția finală reprezintă o premieră în România, Ministerul Educației și Cercetării, beneficiarul lucrărilor de refacere a școlilor cu bani de la Banca Mondială, nemaiîntîlnind o situație similară în țară. Legea spune că, în cazul în care pentru o școală renovată, refăcută capital sau construită din temelii, dacă recepția finală nu este semnată, imobilul respectiv ar trebui să intre în conservare. Numai că, dacă cele opt școli pentru care licitația de realizare a lucrărilor a fost cîștigată de Moldrom ar fi închise, elevii nu ar mai avea unde să învețe. Societatea de construcții Moldrom aparține senatorului PSD de Iași Paul Neamțu și a subînchiriat contractele unor firme de contrucții din Bacău, cu care acum se ceartă pentru că acestea din urmă nu au lucrat cconform proiectelor. „Decizia finală în ce privește soarta celor opt școli aparține Ministerului Educației. După părerea mea, cu 100 de milioane de lei, în vacanța de iarnă, firma ar putea să finalizeze lucrările și să se facă recepția finală”, a încheiat Livia Sibișteanu. Pentru ca cele opt școli cu probleme să fie definitiv recepționate, primarii localităților în care acestea se regăsesc s-au oferit să realizeze lucrările cu oameni din sat, singura condiție fiind ca firma de construcții să achiziționeze materialele.
Situația existentă acum în județ este de-a dreptul scandaloasă, dar autoritățile județene sînt incapabile să găsească soluții. La ședința Comisiei Consultative din septembrie, în fața șefilor județului, mai mulți primari au atras atenția că firmele și-au bătit joc, adică au luat banii străinilor, dar de terminat lucrările nu s-au mai ocupat. Atunci, Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general, le-a explicat și șefilor județului și primarilor că ISJ nu poate face absolut nimic. „Ministerul Educației este parte în contract, iar noi nu avem nici un drept să intervenim. În plus, am fost scoși și din comisiile de supraveghere a lucrării”, a afirmat Iorga. Prefectul Mardare i-a cerut inspectorului general să trimită în aceeași zi un fax la minister în care să fie prezentată situația. Lucru care s-a întîmplat întocmai, însă, după cum se vede, fără rezultat. Au trecut trei luni, iar firma senatorului PSD de Iași tot n-a terminat lucrarea la care s-a angajat și pentru care a luat și bani. Nici oficialii de la București n-au mișcat prea mare lucru, de s-a ajuns ca, după trei luni de la primele semnale despre ceea ce se întîmplă în județ, situația să rămînă neschimbată. Probabil că cei puși să vegheze asupra legalității celor întîmplate nici nu au motive să schimbe lucrurile în bine, fiindcă la mijloc este un om al actualei puteri. (Costinela BREAHNĂ, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns