Începând de duminică seara și până marți, 21 mai, icoanele făcătoare de minuni de la Giurgeni și Trifești vor rămâne spre închinarea credincioșilor la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din municipiul Bacău. Aici în ziua de serbare a hramului va fi prezent și PS Episcop Ioachim Băcăuanul, care va oficia slujba sfintei Liturghii, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena constituie anul acesta o zi deosebită nu doar pentru parohia băcăuană, ci pentru întreaga Biserică Ortodoxă deoarece se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de la Milan, când a fost redată libertatea credinței creștine, printr-un decrat al sfântului împărat Constantin.
După cum se cunoaște, locașul de cult din Bacău a fost zidit între anii premergători revoluției pașoptiste, respectiv între 1842 -1845, iar ctitorii sfîntului lăcaș sînt boierii Enachi Krupenski și Anton Bîrzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, după desenele realizate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura mănăstirii Curtea de Argeș, biserica „Sfinții Împărați” a devenit cea mai frumoasă biserică din Bacău.
În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o școală, înființată în 1846, în care se pregăteau candidații pentru primirea în Seminarul Socola. Chiar dacă timpul a trecut, sfîntul lăcaș, al cărui paroh este preotul Ioan Chiribău, se prezintă credincioșilor ca o adevărată carte de vizită a urbei. O casă de prăznuire nouă, pictată în stil neobizantin, un agheazmatar și un lumînăr, toate construite cu fondurile credincioșilor din zonă și cu susținerea Primăriei Bacău.
Lasă un răspuns