• după negocierile de sîmbătă s-a auns la concluzia că trebuie să se renunțe la o parte dintre sporurile pe care le primesc acum salariații • circa 170 de posturi din fabrică vor dispărea • astăzi are loc AGA la Chimcomplex, unde se va stabili viitorul administrator al societății • Ștefan Vuza spune că dacă oamenii nu înțeleg că trebuie să mai lase de la ei, va închide Chimcomplex
Negocierile dintre sindicaliștii din Chimcomplex Borzești și patronul combinatului, Ștefan Vuza, au detensionat situația existentă, dar o decizie finală privind soarta celor peste 1.000 de salariați va fi luată în cursul zilei de astăzi. Chimcomplex Borzești a fost închis începînd de joi, de la orele 16.00, după ce negocierile dintre patronat și sindicate, pe tema diminuării costurilor, au eșuat. Combinatul oneștean a fost privatizat în vara acestui an, cînd a fost cumpărat de Ștefan Vuza, un om de afaceri din Cluj. La momentul semnării contractului, Chimcomplex avea pierderi zilnice de un miliard de lei. Noua administrație a reușit să le reducă la jumătate, dar se caută în continuare soluții de rentabilizare.
Patronatul a propus celor două sindicate din societate, „Chimistul” și „Ecotehnic”, să accepte o diminuare a costurilor, inclusiv a costurilor cu munca vie. Administratorul interimar, Mircea Popescu, dar și patronul Ștefan Vuza spun că o parte din sporurile de care beneficiază salariații combinatului, și care totalizează lunar aproape cinci miliarde de lei, sînt greu de înțeles într-o societate care merge pe pierderi și unde, lunar, se înregistrează un deficit de 15 miliarde de lei. „Am propus să se renunțe la o parte dintre sporuri, pînă în momentul în care societatea va înregistra profit. Nu s-a solicitat o diminuare a salariilor”, ne-a declarat administratorul interimar Mircea Popescu.
Sindicatele au declinat oferta patronului și au spus că nu renunță la nici un ban. Ștefan Vuza a luat decizia de a închide, în aceste condiții, combinatul și de a-i trimite acasă pe angajați, cu 75 la sută din salariul de bază. Măsura a fost aplicată încă de joi și partenerii de afaceri ai Chimcomplex au fost înștiințați despre acest lucru.
În cursul zilei de sîmbătă, Ștefan Vuza a discutat cu sindicaliștii. Aproximativ 200 de persoane l-au așteptat pe patron, pentru a-l întreba ce le rezervă viitorul. „Am stat de vorbă cu oamenii, am dat mîna cu ei, le-am răspuns la întrebările pe care mi le-au pus. Eu cred că oamenii vor să muncească și nimeni nu e bucuros să stea acasă. Numai că trebuie să fie de acord cu suspendarea sporurilor, cît timp combinatul merge în pierdere. Nu ne ajută nimeni din afară, noi trebuie să facem totul. E drept că trebuie să aducem bani, dar aceștia sînt bani pentru investiții, nu pentru salarii și sporuri”, ne-a declarat Ștefan Vuza.
După cîteva ceasuri de negocieri, sindicaliștii au acceptat să facă un pas înapoi, dar și administrația a cedat la cîteva solicitări ale angajaților. Sporurile au fost suspendate, cu excepția sporurilor normale (de noapte, de toxicitate etc). Patronatul va suporta în continuare transportul zilnic al salariaților la serviciu, o cheltuială de 1,3 miliarde de lei pe an. Un alt punct pe marginea căruia s-a negociat a fost disponibilizarea a aproximativ 170 de persoane din combinat, măsură propusă tot de conducere. „Aici am fost de acord să nu impunem o cifră de disponibilizați. Împreună cu sindicatele, vom merge în fiecare sector, vom lua post cu post și vom analiza de cîți oameni este nevoie. Unde se va constata o schemă supraîncărcată, vom trece la disponibilizări. Dar nu mai nominalizăm o cifră a celor care să plece”, ne-a declarat Ștefan Vuza.
Înțelegerea dintre cele două părți urmează a fi parafată astăzi, prin intermediul unui protocol. Acesta va suplini Contractul Colectiv de Muncă (CCM), pînă la negocierea unui nou contract. De altfel, acesta a fost un alt punct discutat, pentru că sindicatele nu au dorit să înceapă negocierile pînă în 2004. În urma discuțiilor de sîmbătă, s-a stabilit ca, în următoarele 60 de zile, să demareze negocierile la un nou CCM, și încă de astăzi sindicatele pot face amendamente pe această temă. Cît privește sporurile suspendate, acestea ar putea să reapară în luna mai a anului viitor. „Estimările noastre arată că am putea încheia acest an fără pierderi, chiar cu un ușor profit pe decembrie, de aproximativ 1 – 5 miliarde de lei. Este foarte puțin pentru industria chimică, în care trebuie realizate investiții permanente, de zeci de milioane de dolari. Putem fi pe profit contabil, dar asta nu înseamnă și un profit real. După estimările noastre, despre profit real se va putea vorbi la Chimcomplex abia după Paște, anul viitor, prin luna mai. Atunci vom putea reacorda sporurile suspendate”, a preconizat Ștefan Vuza.
Pentru a se putea vorbi despre profit, combinatul trebuie, însă, să funcționeze. Dacă acest lucru se va întîmpla sau nu se va ști astăzi, cînd se așteaptă semnarea protocolului între patronat și sindicate. „Eu cred că am ajuns la un punct de vedere comun și combinatul va reporni. Dacă luni nu se semnează, însă, protocolul, Chimcomplex se închide”, a spus Ștefan Vuza. (Nicoleta BICHESCU)
pe raster
Sindicaliștii mai așteaptă „ceva” după ultimele negocieri
„Ne-am întîlnit cu noul patron și după îndelungi negocieri am semnat un protocol prin care acesta se angajează ca timp de șase luni să nu pună lacătul pe porțile societății. Ca să menținem societatea pe linia de plutire, am fost nevoiți să renunțăm la unele sporuri, iar duminicile și sărbătorile legale care prin lege ar fi trebuit să fie plătite dublu ni se vor plăti ca oricare zi de lucru. Nu știm dacă ajută cu ceva sau nu, dar ni se va asigura în continuare alimentația de protecție și transportul. Astăzi, de la ora 10.00, vom avea o nouă rundă de negocieri cu patronatul, în urma căreia sperăm să mai obținem cîte ceva pentru cei 1.087 de salariați care au stat în ultimele zile în tensiune”, ne-a declarat Ghiță Savin, liderul sindicatului Chimistul. Reprezentantul celui de-al doilea sindicat din fabrică, Ecotehninc, Mihai Andrișcă, ne-a declarat „că negocierile s-au derulat într-un ritm alert. Sînt convins că societatea nu se va închide. E normal să renunțăm la unele sporuri și asta numai pentru a meține fabrica pe linia de plutire. În următoarele șase luni vom negocia din nou contractul colectiv de muncă. La negocierile de astăzi se vor analiza toate soluțiile propuse de noi și administrație și asta pentru a nu se închide fabrica”. (Măriuca BOBOȘA)
pe raster:
Administratorul Chimcomplex va fi Mircea Popescu
În cursul zilei de mîine, la Chimcomplex va avea loc o ședință a Adunării Generale a Acționarilor. Unul dintre punctele importante aflate pe ordinea de zi este numirea administratorului combinatului. Pînă acum, postul de administrator a fost girat interimar de Mircea Popescu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Ștefan Vuza. El s-a ocupat de diagnosticarea stării combinatului și de stabilirea unor măsuri. „În cadrul AGA de marți, Mircea Popescu va fi numit oficial în funcția de administrator al Chimcomplex”, ne-a declarat Ștefan Vuza. După decizia de joi de închidere a combinatului, administratorul interimar Mircea Popescu a părăsit combinatul și orașul Onești, împreună cu întreaga sa echipă. El urmează să revină la Chimcomplex după decizia AGA. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns