• țăranii din Berești-Bistrița îl acuză pe administratorul unei asociații agricole de fraude grave • societatea agricolă în care au intrat a fost desființată pe baza semnăturilor unor persoane decedate de 30 de ani n
În comuna Berești-Bistrița au apărut germenii unui scandal de proporții între membrii unei societăți agricole înființate conform Legii 36 și administratorul acesteia, Petre Dascălu. Țăranii din comună au apelat la primar pentru a găsi o rezolvare. Situația este încîlcită de necunoașterea legilor, ca și de faptul că oamenii nu se uită la ce semnează.
În 1994, mai mulți țărani din satul Pădureni, comuna Berești-Bistrița, s-au reunit într-o societate agricolă. Numele acesteia era „Drum Nou” și administra în jur de 270 de ha de teren. După constituire, au fost cumpărate tractoare și utilaje agricole. Acum doi ani, administrator al asociației a devenit Petre Dascălu. Membrii societății nu erau mulțumiți nici pînă atunci de cotele pe care le primeau pentru pămîntul cu care veniseră în societate, dar, mai tîrziu, lucrurile s-au încurcat și mai rău. Anul trecut, în luna februarie, Petre Dascălu cere de la Primărie autorizarea ca persoană fizică pentru culturi agricole și alte activități similare. În cerere și-a exprimat dorința ca activitatea să se desfășoare la sediul și cu patrimoniul societății „Drum nou”, lucru pe care primarul Maria Juncu nu l-a acceptat. Ca urmare, Petre Dascălu a cerut o astfel de autorizare la Bacău – unde își avea domiciliul, cel puțin teoretic – și a obținut-o în iunie 2002.
De aici, ițele se încurcă. După ce au văzut că nu primesc cele cuvenite, oamenii i-au cerut socoteală. Așa au aflat că, de fapt, societatea nu mai există. Printr-o sentință judecătorească pronunțată în martie 2002, acesta fusese desființată, pe baza unui proces-verbal care ar fi fost întocmit în după o adunare a membrilor societății, desfășurată, chipurile, pe 23 decembrie 2001.
Un proces-verbal cu semnăturile unor morți
Cînd țăranii au intrat în posesia respectivului act, au rămas înmărmuriți, întrucît se regăseau ca prezenți cu semnături pe un document despre care nu aveau habar. Mai mult, pe acea listă se regăsesc persoane decedate, unele chiar de 30 de ani. Așa s-au trezit că au semnat un act în care figurau alături de Atanasie Băisan, Ioan Pavel, Mihai Damian – pe act au „semnat” și soția, și fratele său, mort de mulți ani, și părinții, de asemenea decedați -, Constantin Terinte, Mircea Ursu, Maria Bogdan și lista poate continua cu tot atîtea persoane decedate. „Cine face adunare generală pe 23 decembrie, în preajma Crăciunului, cînd toți taie porcul?”, s-a întrebat, pe bună dreptate, Mihai Damian, aprobat și de ceilalți. Indignați, oamenii au mers la primar și i-au spus toată tărășenia. Ca tacîmul să fie complet, a mai ieșit la iveală încă o neregulă. Unii dintre membrii societăți agricole s-au trezit că au semnat o cerere de ieșire din asociere și că au arendat terenul „persoanei” fizice Petre Dascălu. „Oamenii au semnat fără să se uite ce semnează”, a spus primărița. Faptul a fost recunoscut chiar de cei prezenți. Dar unul dintre contractele de arendare este încheiat pe 21 decembrie 2001, cînd „persoana fizică autorizată” Petre Dascălu nu exista. Mai mult, în contract apare că el domiciliază în satul Pădureni, or, primarul a cerut adeverință de la postul de poliție, unde nu apare așa ceva. Ca să nu mai vorbim că actele au doar semnătură, fără ștampile, nici ale societății, nici ale „persoanei fizice”.
Cel învinuit nu vrea să dea ochii cu sătenii
Acuzațiile ce i se aduc lui Petre Dascălu nu țin numai de aceste acte care ridică semne de întrebare în privința întocmirii și legalității. Oamenii îl învinuiesc că a luat floarea-soarelui produsă pe terenurile lor și a valorificat-o fără să dea nimic proprietarilor. La fel este și în privința grîului. Pe ce bază a valorificat-o, este oarecum ușor de înțeles, pentru că el avea toate actele fostei societăți. De asemenea, oamenii spun că nu i-a plătit nici pe ei, nici pe tractoriști. Acum, ei vor să-și ia pămîntul înapoi și să-l dea în arendă la altcineva, dar Petre Dascălu îi amenință cu procese, pentru că n-ar avea acest drept. După cum am arătat, lucrurile stau, de fapt, altfel. Țăranii tot încearcă să stea de vorbă cu el, dar acesta îi evită cu încăpățînare.
Am încercat să-l contactăm ieri pe cel căruia i se aduc aceste acuze, pentru a afla și punctul său de vedere. Dar, după ce am mers la sediul fostei societăți, paznicul ne-a spus că merge să aducă numărul lui de telefon, dar dus a fost, iar la numărul din comună nu a răspuns nimeni.
În fața avalanșei de lucruri dincolo de lege, primărița comunei a întocmit o plîngere către Parchetul Buhuși și a sesizat Poliția Economică. Rămîne ca legea să se pronunțe, dar mai rămîne evident și un alt fapt, și anume că oamenii își pun semnătura pe tot felul de acte, fără să întrebe pe nimeni dacă este bine sau nu ce fac. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns