• Consiliul Local Onești a votat ieri preluarea rețelei de termoficare și a sediului Onedil • Emil Lemnaru, primarul din Onești, promite că populația va plăti la fel ca anul trecut pentru căldură • în schimb, agenții economici și instituțiile publice nu vor mai primi agent termic • rețeaua de termoficare și punctele termice intră în revizie pînă la toamnă • consilierii au votat și preluarea clădirii unde sînt birourile Onedil
Teoretic cel puțin, se poate spune că societatea Onedil SA Onești nu-și mai are rostul de ieri, 2 august. Și asta deoarece Consiliul local din Onești a votat proiectul de hotărîre privind trecerea rețelelor și instalațiilor de termoficare, circuit primar și secundar, terenurile și construcțiile aferente din administrarea SC Onedil în administrarea Consiliului local Onești. Pe lîngă pierderea rețelei de transport a agentului termic, funcționarii de la Onedil ar trebui să părăsească și clădirea unde au bunurile. Expresia „construcții aferente” se referă atît la punctele termice din oraș, cît și la Centrul de reparații, nimic altceva decît sediul Onedil.
Primarul Emil Lemnaru a declarat ieri că luni, 5 august, conducerea societății Onedil va fi invitată la discuții pentru a se stabili procedura de predare și preluare a bunurilor specificate în hotărîrea votată ieri, după care, indiferent de rezultatul discuțiilor, se va trece la predarea propriu-zisă. „Mai avem la dispoziție doar două luni pentru a repara sistemul de distribuție a agentului termic și punctele termice la care nu s-a mai făcut nimic de trei ani”, ne-a declarat Emil Lemnaru, graba cu care trebuie făcută preluarea. Revizia la care va fi supusă rețeaua va dura pînă la 5 octombrie, dată după care se presupune că va fi nevoie să se distribuie agent termic pentru încălzirea apartamentelor.
„Să ferească Dumnezeu să nu o scoatem la capăt cu revizia în această toamnă, că ne punem tot orașul în cap”, a spus consilierul Paul Păncescu. El a cerut tuturor colegilor săi care au funcții de conducere să se implice și a promis că „mă pun la dispoziția Consiliului local, cu societatea pe care o conduc, pentru a termina revizia cît mai repede și mai bine”. De altfel, primarul Lemnaru a afirmat că a luat deja legătura cu directorii mai multor firme din oraș, care vor participa la aceste lucrări.
Firmele și instituțiile ce nu aparțin Primăriei nu vor primi agent termic
Societățile comerciale din Onești, inclusiv cele de pe Platforma Petrochimică Borzești, precum și instituțiile care nu aparțin Consiliului local, nu vor mai primi agent termic de la Termon, a afirmat Emil Lemnaru. Primarul a declarat că a anunțat deja conducerea societății Carom, principalul beneficiar al agentului termic livrat de CET, cît și șefii instituțiilor oneștene, printre care Poliția, Judecătoria, Parchetul, că pentru iarna 2002-2003 vor trebui să-și asigure surse proprii pentru producerea agentului termic. „Creditele pentru cumpărarea combustibilului sînt limitate și prioritatea noastră este să asigurăm agent termic pentru populație”, a afirmat Emil Lemnaru. Dar și oneștenii, pentru a avea apă caldă și căldură la iarnă, vor fi nevoiți să se supună unor noi reglementări. În primul rînd, este vorba de semnarea unor contracte individuale cu Termon, care a primit în administrarea rețeaua de distribuție a agentului termic. În aceste contracte vor fi trecute atît obligațiile populației, cît și ale furnizorului. De asemenea, plata agentului termic nu se va mai face la administrația asociațiilor de locatari și proprietari, ci la centrele de încasare ce vor fi inființate în toate zonele orașului. După semnarea contractelor se va ști cu precizie cîți oneșteni mai primesc agent termic în sistem centralizat. Pînă în octombrie, perioadă cît va dura revizia și deci nu va fi apă caldă, se va încerca să se facă lumină și în ce privește finanțele Onedil, a mai afirmat primarul Emil Lemnaru, „pentru a se ști cu exactitate ce datorii sînt și cît este de încasat pentru agentul termic distribuit agenților economici și populației”. Totodată, se va proceda la recuperarea datoriilor, iar banii vor fi virați în conturile noii societăți, Termon Onești.
Patronul Onedil nu crede în legalitatea hotărîrii consilierilor
Ovidiu Budeanu, administratorul unic și acționar majoritar al SC Onedil, ne-a declarat ieri că „în principiu” nu este împotriva deciziei Consiliului Local, dar aceasta „nu este realizabilă legal”. Luni, la ora 10.30, Ovidiu Budeanu se va întîlni cu primarul Emil Lemnaru ca să discute posibilitatea aplicării acestor hotărîri. „Dacă se vor găsi, de comun acord, soluții convenabile atît nouă, cît și primăriei, putem să acceptăm această hotărîre”, ne-a declarat Ovidiu Budeanu. Din punctul său de vedere, condiții convenabile înseamnă preluarea obligațiilor contractuale pe care le are Onedil, a datoriilor, inclusiv către bugetul local și de stat, precum și asigurarea locurilor de muncă a salariaților Onedil. Totuși, Ovidiu Budeanu nu crede că această preluare va fi posibilă. „Onedil este singura societate acreditată să distribuie agent termic în Onești”, susține patronul firmei. Pentru el, mai normală ar fi o colaborare între Termon, ca producător al agentului termic și Onedil, ca distribuitor, „soluție care ar fi în folosul comunității”. Mai mult, Ovidiu Budeanu speră că administrația locală Onești nu numai că nu îi va lua rețeaua de distribuție ci, dimpotrivă, îi va acorda concesionarea acesteia pe o perioadă îndelungată. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns