Societatea Uton, din Oneşti, aflată de mai bine de un an în insolvenţă, a fost declarată, acum, de Tribunalul Bacău în faliment – a anunţat Ciprian Copariu, directorul Direcţiei de Supraveghere Tranzacţii Emitenţi a Autorităţii de Supraveghere Financiară. În certificatul eliberat de Tribunal în acest sens se arată că a fost admisă cererea formulată de administratorul judiciar, Insolv Consult Team IPURL, privind intrarea în faliment a debitoarei Uton în procedură general. Tribunalul a dispus, astfel, intrarea în faliment în procedura simplificată şi dizolvarea societăţii Uton. Întreaga corespondenţă adresată societăţii va veni, de acum, numai la adresa lichidatorului judiciar.
Lichidator judiciar provizoriu a fost desemnată tot Consult Team IPURL. Aceasta a primit sarcina să înregistreze creanţele născute după deschiderea procedurii de dizolvare până la 1 august, iar până la 31 august trebuie să verifice creanţele, să întocmească, să afişeze şi să comunice tabelul suplimentar al acestora. Contestaţiile pot fi depuse până la 18 august, iar tabelul definitiv consolidat al creanţelor trebuie întocmit până la 28 septembrie.
Continuarea procedurii se va face din 29 septembrie.
În luna mai a anului trecut, s-a anunţat intrarea în insolvenţă a firmei controlate indirect de omul de afaceri Marian Iancu. Tribunalul Bacău a admis cererea unui creditor al societăţii din Oneşti, dar insolvenţa fusese cerută de încă un creditor şi chiar de acţionarii de la Uton. Astfel, în dosarul pe care a fost dată hotărârea tribunalului au apărut firmele Urbis Armături Sanitare, Biodinamic şi Febermayr România, dar şi BKP Trust Invest, Municipiul Oneşti, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (actual Administraţie Judeţeană a Finanţelor Publice Bacău) şi Sideralcom.
Cu puţin timp înaintea acestui act, Finanţele băcăuane scoseseră la licitaţie activele societăţii Uton pentru 10,6 milioane de lei.
Insolvenţa declarată atunci i-a impacientat pe salariaţii Uton. Ei se temeau că, astfel, procesul lor în instanţa de judecată, prin care îşi cereau drepturile salariale restante, nu le va mai aduce câştig de cauză.
Marian Iancu, fostul patron al clubului de fotbal Politehnica Timişoara, controla indirect acţiuni reprezentând 98,14% din capitalul social al Uton, prin BKP Trust Invest (care deţine 52,35% din acţiuni) şi Carom Oneşti (care are 45,78% din titluri).
Uton a intrat pe pierderi din anul 2010, când a încheiat exerciţiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 milioane de lei. Pierderile au crescut în 2011 la 8,2 milioane de lei, pe când cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 milioane de lei. La finele anului 2011 avea datorii de aproape 28,7 milioane de lei.
Uton de astăzi a fost înfiinţată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzeşti (IUC). Întreprinderea a fost creată, iniţial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică şi petrochimică, lângă platforma industrială Borzeşti, pentru care era un fel de „mecanic şef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluţia ei a însemnat, însă, diversificarea produselor şi pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Oneşti se fabricau şi echipamente energetice.
barsan a zis
Acesti bagabonti care au falimentat I U C ul Borzesti trebuie impuscati ca pe Ceausescu ,.Eu am muncit 37 de ani in aceasta Intreprindere .
Sa le fie rusine celor care au curajul sa ridice glasul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!