• unul dintre cei „vînați” de Sofert este Ioan Răuță, primarul din Sascut, care are de achitat 312 milioane de lei • Răuță spune că pe 25 noiembrie, cînd vinde niște grîu, se achită de datorie
Societatea băcăuană Sofert are datorii la stat, dar, în același timp, are și de recuperat de la diverse firme sume considerabile. Numai pentru îngrășămintele livrate în anul 2000 și 2001, Sofert mai are de încasat peste 11 miliarde de lei. Conducerea Sofert a luat decizia de a-i acționa în instanță pe toți datornicii societății.
Firma Stylem Trading SA din București are de plătit societății Sofert 2,5 miliarde de lei, iar datorită incapacității de plată chimiștii băcăuani au cerut declararea falimentului la firma bucureșteană. Un alt caz este cel al societății Mann SRL din Suceava, care are de achitat două miliarde în contul îngrășămintelor luate în 2001. În acest caz, societatea suceveană a gajat pentru primirea îngrășămintelor o stație de benzină, care este scoasă la vînzare de Sofert. Și în județul Bacău sînt firme care nu și-au onorat plățile către producătorul băcăuan de îngrășăminte chimice. Este vorba despre SC Seron din Onești, care datorează peste 200 de milioane de lei. Firma a fost declarată falimentară, așa că este puțin probabil ca debitul să mai poată fi recuperat. „Nu ne facem iluzii prea mari cu privire la recuperarea datoriilor de la Seron SA, deoarece societatea este în faliment, iar capitalul firmei este practic inexistent”, ne-a declarat Emil Sârbu, șeful serviciului Livrări de la Sofert. Un alt mare debitor al Sofert-ului este și societatea Agromec Pîncești, care este, și ea, în stare de faliment.
Pe lista celor care au refuzat să plătească marfa contractată figurează și Ioan Răuță, primarul comunei Sascut. Acesta a luat de la Sofert, în anul 2000, ca persoană fizică, 40 de tone de îngrășăminte, din care zece tone au rămas neplătite. Primarul Răuță datorează acum Sofert 59 de milioane de lei. În 2001, Ioan Răuță a mai luat 50 de tone de îngrășăminte, cu 253 de milioane de lei, sumă ce nu a fost plătită. Pentru a recupera banii, Sofert l-a acționat pe Ioan Răuță în instanță în luna august a acestui an. Judecătoria Bacău a dat o sentință care îl obligă pe Ioan Răuță să plătească 312 milioane de lei. Emil Sârbu a precizat că „ne vom adresa unui executor judecătoresc pentru ne recupera datoria de la Ioan Răuță”. Primarul Sascutului spune însă că nu este nevoie de nici o măsură de constrîngere ca să-și achite datoriile pe care le are față de Sofert. „Ce executor judecătoresc? În cîteva zile mi le plătesc singur. Sînt datoriile mele, cum să nu le achit? Am zis să mai aștept cîteva zile, pînă pe 25 noimebrie, cînd trebuie să vînd ceva grîu și după aceea îmi plătesc imediat datoria la Sofert. Întotdeauna am fost om de onoare, cum să îmi dau în petec tocmai acum”, ne-a declarat primatul Răuță. (Andrei LASLĂU)
Lasă un răspuns