BTL Design, Agentia de Dezvoltare Locala Bacau si Ministerul IMM-urilor,
Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, alaturi de partenerii Eximbank, Compania de Factoring, Coface Romania, Progesa & Partners si Ariana au sustinut, la mijlocul saptaminii trecute seminarul „Solutii europene pentru afaceri – Bacau 2008”. Simpozionul a fost axat – asa cum a anuntat, din capul locului, managerul BTL Design, Ion Radu, pe studii de caz, pe exemple concrete, care dupa experienta evenimentelor similare anterioare a trezit mult mai mult interes.
Lupta cu armele concurentei
„Am fost in fata oamenilor de afaceri – a precizat Ion Radu -, care ne-au spus ca atunci cind a fost vorba de fondurile europene s-au saturat de simple prezentari. Iata de ce am apelat la studii de caz aplicate”. In acest fel, asistentei i-a fost prezentat un proiect de afaceri al unei societati romano-italiene, dar si doua priecte de finantare care au devent eligibile”. Titlul „Solutii europene” a fost justificat de moderator prin aparitia unui medi concurential în acest domeniu. Este vorba de patrunderea unor asemenea solutii pe piata romaneasca si declansarea unei concurente reale din partea unor aplicanti cu mai multa experienta, dar care vin din strainatate. In judetele din vestul tarii, mai ales, firmele romanesti simt ca le scade cota de piata, datorita patrunderii investitorilor din Ungaria si Austria. „Aceasta, cred, se va simti tot mai mult si in restul tarii – a mai spus Ion Radu. Dar noi trebuie sa fim pregatiti. Adica sa luptam cu armele investitorilor straini. De aceea, in seminar vorbim de factoring, de recuperarea creantelor, de inregistrarea marcilor, de finantare prin fonduri europene, pentru care trebuie sa ai tu, mai intii, banii. Ceea ce se poate obtine prin Eximbank, invitata sa explice cum, in seminar”.
Bacau, pol de dezvoltare regional
„Scopul nostru – a apreciat Corneliu Pricope, directorul Agentiei de Dezvoltare Locala Bacau – este sa urmarim miza 2007 – 2013, atragerea fondurilor europene, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii. Pentru aceasta, este nevoie de un parteneriat intre comunitatea locala, autoritati, institutii de cercetare si, evident, mediul de afaceri local. Cred ca cel mai important este sa dezvoltam Bacaul, care este un pol de dezvoltare a intregului judet, care poate concentra investitiile si care poate atrage, in viitor, alti investitori. Bacaul se numara, dealtfel, printre cei 13 poli regionali de dezvoltare din tara, alaturi de Suceava, in Regiunea Nord-Est, si de Iasi, care este un pol national. Deci, cel putin pe Axa 1 din Programul Operational Regional, vom avea, garantat, finantare atrasa in judet”. Criteriile pentru cistigarea acestui statut au fost potentialul de dezvoltare existent, infrastructura de afaceri adecvata, mediul si cultura, accesibilitatea rutiera, feroviara si aeriana, serviciile oferite si altele. Bacaul este membru al Asociatiei Europene de Regenerare a Zonelor aflate in criza, care este si un bun consultant in atragerea fondurilor europene. „Prin agentia noastra a si fost depus un proiect, in Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, cu tema «Intreprinzatori in Regiunea Nor-Est, afaceri in Europa», proiect care se adreseaza IMM-urilor, in sensul ca va oferi consultanta in dezvoltarea afacerii si va sprijini viitorii intreprinzatori, inclusiv prin infiintarea unui centru de informare si consiliere” – a mai spus Corneliu Pricope. Valoarea proiectului este 1,5 milioane de lei. În acelasi plan, importanta este si infiintarea Asociatiei Zona Metropolitana Bacau, care a inceput sa functioneze si care va atrage primele fonduri europene in perioada urmatoare.
Lasă un răspuns