• 50 de salariați din cei 60 pe care îi are societatea își vor pierde locul de muncă • conducerea societății nu a anunțat deocamdată cînd le va desface muncitorilor vizați contractele de muncă
Sezonul disponibilizărilor din județul nostru este departe de a se fi încheiat. De data aceasta, șomajul se va abate asupra angajaților de la Nicoreni Grup SRL Bacău, care are fabrica de drojdie din cadrul Bere Lichior Mărgineni. Societatea și-a anunțat intenția de a trimite în șomaj 50 de salariați. Proiectul de concediere colectivă a fost trimis Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău la începutul lunii iulie. Instituția băcăuană a trimis firmei o adresă prin care informează conducerea Nicoreni asupra tuturor pașilor care trebuie făcuți pînă la concediere, pași care nu au fost cuprinși în proiectul de concediere. „Firma are obligația ca în termen de 45 de zile de la notificarea proiectului să emită deciziile de concediere și termenul în interiorul căruia sindicatul sau reprezentanții salariaților pot propune măsuri în vederea evitării concedierii sau a diminuării numărului celor propuși spre a fi trimiși în șomaj”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt al ITM Bacău. Totodată, un inspector al ITM se va deplasa la Nicoreni pentru a vedea la fața locului care este situația salariaților.
Conducerea Nicoreni Grup motivează că trebuie să-i dea afară pe cei 50 de angajați din cauza dificultăților economice prin care trece unitatea. După ce va discuta cu sinducatul sau reprezentanții salariaților și vor ajunge la un acord, conducerea Nicoreni Grup va avea obligația de a trimite atît la ITM Bacău, cît și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) tabelul cu listele nominale ale persoanelor ce urmează să devină șomeri. Deocamdată, actul care anunță intenția de disponibilizare a salariaților nu precizează data la care se vor desface contractele de muncă. Împreună cu reprezentanții AJOFM Bacău, conducerea de la Nicoreni va trebui să stabilească și data la care urmează să se deruleze serviciile de preconcediere pentru cei 50 de salariați. În cadrul acestor servicii, oamenii vor afla modul în care se întocmește dosarul de șomaj și cum își vor putea primi indemnizația, pe card sau în cont, despre ce locuri de muncă sînt vacante în județ, ce cursuri pot urma pentru reorientarea profesională, precum și despre felul în care își pot deschide o afacere pe cont propriu prin consiliere și credite cu dobîndă subvenționată. În prezent, la Nicoreni Grup lucrează 60 de salariați, după disponibilizare în unitate rămînînd numai personalul care să asigure funcționarea instalațiilor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns