• posturile acestora au intrat în restrîngere, dar, titulari fiind, Inspectoratul Școlar are obligația să le ofere un alt loc de muncă • refuzul unui post oferit de ISJ duce la pierderea titulaturii
Șomajul lovește din nou în învățămîntul băcăuan, nu mai puțin de 169 de cadre didactice trebuind să-și caute un alt loc de muncă. Titulare fiind, acestea își vor putea alege unul dintre posturile vacante a căror listă trebuie afișată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) pînă pe 25 aprilie. Transferul efectiv al cadrelor didactice intrate în restrîngere de activitate pe unul dintre posturile libere se va face în timpul sesiunii de pretransferări ce va avea loc la sfîrșitul lunii mai. Dacă dascălii în cauză nu vor fi prezenți la ședința publică în care se vor realiza pretransferurile sau nu vor fi reprezentanți de o persoană împuternicită prin procură, ISJ la va repartiza, din oficiu, o catedră vacantă. Refuzul postului respectiv va atrage însă, pierderea titulaturii în învățămînt.
Precizăm că, potrivit metodologiei de mobilitate a cadrelor didactice, transferul se poate face între unități de învățămînt echivalente sau spre una inferioară. Adică respectînd corespondențele, grădiniță – grădiniță, învățămînt primar – învățămînt primar, gimnaziu – gimnaziu sau Palate ale Copiilor, școală profesională/ucenici – școală profesională /ucenici, liceu – liceu sau Cluburi Sportive Școlare. Raportul se va respecta și în sensul mediului în care se află unitățile de învățămînt, adică urban – urban sau rural – rural.
Jale la Școlile Speciale din Bacău și Zemeș
Din punct de vedere statistic, cei mai mulți dascăli care vor trebui să-și caute un nou loc de muncă provin din învățămîntul primar, nu mai puțin de 48 de învățători intrînd în restrîngere de activitate. Interesant este însă faptul că 14 dintre aceștia provin din școli din municipiul Bacău, Școala „Al. I. Cuza” și Școala nr. 15 țiînînd „capul de afiș”, cu cîte trei posturi intrate în restrîngere la fiecare dintre ele. Nici Școala „Spiru Haret” nu prea mai are căutare, în condițiile în care de aici vor dispărea două posturi de învățători. Asta în condițiile în care, la întocmirea catedrelor, s-au luat în calcul și copiii care, pînă în luna septembrie, împlinesc șase ani. Învățătorii sînt urmați, în topul specializărilor afectate de retrîngeri, de maiștrii – instructori, numărul acestora urmînd să scadă cu 31, din care patru provin de la Grupul Școlar „Dumitru Mangeron”. Locul al treilea în topul amintit revine învățămîntului preșcolar, 26 de educatoare trebuind să plece în bejenie pe la alte grădinițe. Cele mai afectate vor fi Școala Specială Zemeș, cu patru restrîngeri în rîndul educatoarelor, și Grădinița nr. 5 Bacău, care a trebuit să renunțe la trei cadre didactice. De altfel, Școlile Speciale din Zemeș și Bacău sînt unitățile de învățămînt care vor trebui să-și reducă în masă posturile didactice. Pe lîngă cele patru educatoare intrate în restrîngere, prima va mai pune pe liber nouă învățătoare și două cadre cu dublă specializare învățător – educatoare pentru învățămîntul special. În ceea ce privește Școala Specială din Bacău, soarta a fost ceva mai „blîndă” cu educatorii de aici, numărul oamenilor care vor intra în restrîngere fiind de „numai” zece. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns