• în județul Bacău nu mai există parohii libere nici pentru ortodocșii, nici pentru romano-catolicii care abia absolvesc Teologia • șansele lor să devină preoți sînt minime
În condițiile unor promoții impresionante de absolvenți de Teologie care au ieșit în ultimii zece ani de pe băncile facultăților de specialitate din Iași, Sibiu, București etc, una dintre marile probleme ale licențiaților este aceea a parohiilor. Adică a locului de muncă pentru care s-au pregătit, după caz, nouă ani, dacă au făcut și seminarul și facultatea, sau patru ani doar cei care au urmat doar facultatea. Numărul parohiilor din județul nostru a scăzut serios în ultimul timp, șansele absolvenților dornici să ajungă preoți cu o parohie diminuîndu-se de la un an la altul. „În momentul de față, la Episcopia Romanului sînt depuse în jur de 40 de dosare ale celor dornici să obțină o parohie. Sînt foarte multe solicitări și deocamdată nu avem posibilități de a le rezolva pe toate. De aceea îi dirijăm pe tineri către învățămîntul religios și, cînd o parohie rămîne liberă, vom fi bucuroși să instalăm un preot nou”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. În atare situație, singurele perspective sînt legate de o reîmpărțire a parohiilor existente sau de o catedră în învățămîntul preuniversitar. Cum parohiile se împart mai greu la doi sau mai mulți preoți, iar catedrele se dobîndesc numai în urma concursului de titularizare la care candidează și absolvenții secțiilor de litere sau patrimoniu, șansele tinerilor licențiați în teologie de a face ceea ce au învățat devin tot mai mici.
Trierea celor cu vocație autentică se face la Episcopia Romanului, după un examen de capacitate, în care, o comisie condusă de Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul verifică potențialul tînărului după ce acesta a absolvit facultatea.”Acum este mult mai greu ca înainte, fapt pentru care noi punem un mare accent pe examenul de capacitate pe care îl dau anual absolvenții de pastorală. Acest examen este foarte important, deoarece nu înseamnă că după terminarea facultății un tînăr poate deveni preot. Întîlnirea cu ierarhul este cea mai importantă și în urma discuției cu tînărul dornic de preoție se poate vedea vocația acestuia de a deveni preot”, a mai spus Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul.
În ceea ce privește rearondarea parohiilor, adică reîmpărțirea lor pentru a putea face loc și altor preoți, Arhiereul-vicar al Episcopiei Romanului este de părere că aceasta a fost făcută aproape la maximum, existînd perspective doar în orașele mari. „Rearondările au fost făcute aproape la limită. Mai există viitor doar în orașele mari, îndeosebi la Bacău, unde vom crea și alte parohii după ce vom găsi locuri pentru biserici. Ultima împărțire a fost făcută în momentul în care am creat parohia pentru zona cimitirului Lazaret. Însă pentru a avea dreptul la o asemenea parohie există reguli de promovare care se pot găsi la protopopiatele din cadrul Episcopiei”, a afirmat Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul.
Pentru absolvenții facultăților și seminariilor de profil romano-catolic, lucrurile sînt tranșate încă de la început în cazul Bacăului, deoarece aici nu există nici o parohie vacantă pentru tinerii absolvenți de teologie-pastorală. „Nu mai există locuri vacante în Bacău, iar la 1 august vor fi făcute noi numiri de vicari parohiali pentru locurile vacante din județ și din împrejurimi. Însă dacă episcopul dorește un preot nou ca vicar parohial, nimeni nu se împotrivește „, ne-a declarat preotul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic de Bacău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns