• unii învățători riscă să rămînă fără post, deși au obținut note mai mari de 7,00 la concursul de titularizare • procentul de promovabilitate a fost de 96,65%
Candidații la concursul de titularizare au făcut, în ciuda bătăii de joc la care au fost supuși, o figură suprinzător de frumoasă, procentul de promovabilitate la nivelul județului fiind de 96,95%. Mai exact, din cei 2002 candidați prezenți la examen, dintr-un total de 2.103 înscriși, nu mai puțin de 1.935 de concurenți au obținut note mai mari de 5,00, pentru ca 1.167 să ia chiar note peste 7,00, ceea ce înseamnă că aceștia se pot titulariza. Unii dintre ei riscă însă, să rămînă fără post și în aceste condiții. „Deocamdată nu avem o statistică pe discipline, dar acest lucru e foarte probabil să se întîmple în cazul învățătorilor, unde numărul candidaților a fost mai mare decît al cel al locurilor vacante. Pe de altă parte, e posibil ca unii candidați să renunțe, dacă nu vor putea «prinde» o anumită catedră”, a explicat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu, președintele Comisiei județene de concurs. Există însă și discipline, fizică și chimie, de exemplu, la care numărul candidaților care au obținut note peste 7,00 este foarte mic. Și asta deoarece, potrivit profesorului Gheorghe Asavei, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar, „subiectele au fost foarte dificile. Dacă nu aveai experință la catedră, multe dintre ele nu puteau fi făcute”.
Greșeli de enunț și greșeli de barem
Bătaia de joc la care au fost suspuși, în timpul concursului, candidații a făcut ca celelalte aspecte ale întrecerii să treacă pe un plan secund. Printrte ele, obișnuitele, de acum, greșeli din baremurile de corectare, care, de astă dată, au fost completate cu cîteva greșeli strecurate în enunțul întrebărilor. „Variantele de răspuns ale unor itemi conțineau, de exemplu, două litere b și nici un c sau unele figuri aveau notații lipsă sau se suprapuneau. Au existat și greșeli în baremul de corectare de la educație muzicală, acesta neavînd trecute răspunsurile la itemii opt și 12. Toate acestea au fost însă corectate în timpul tezei și nu au dat prea mari bătăi de cap oamenilor. Unii candidați care au susținut examen la discipline tehnice, ne-au semnalat astăzi (ieri, n.r.) existența unor greșeli în baremurile de corectare și se pare că, cel puțin în cîteva cazuri, acestea se confirmă. Oricum, noi am trimis observațiile candidaților la Serviciul Național de Examinare și Evaluare (SNEE), care a promis că pînă luni, cînd se corectează contestațiile, vom avea punctul lor de vedere”, a mai spus inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu.
Concurs prelungit pentru trei candidați
Concursul de titularizare propriu-zis nu s-a încheiat miercuri, ci ieri, în condițiile în care trei candidate au avut de susținut și proba de limbă maternă, în speță limba maghiară. De formație educatoare, Elisabeta Suciu, Katalin Mihaly și Csilla Bilibok – Antal au concurat pentru două posturi la grădinița cu predare în limba maghiară din Ghimeș, însă catedrele în cauză au toate șansele să rămînă neocupate atîta timp cît cele trei au luat note sub 5,00 la proba de limbă maternă. Acestea au făcut imediat contestație pe motiv că baremul de corectare ar fi avut nu mai puțin de nouă greșeli. Dacă notele lor inițiale de la proba de maghiară rămîn neschimbate, Elisabeta, Katalin și Csilla vor trebui să se mulțumească cu posturi cu predare în limba română, ele primind, la proba de miercuri, note peste 5,00. Cît privește perioada de depunere a contestațiilor, aceasta expiră la sfîrșitul zilei de astăzi, rezultatele acestora urmînd a fi comunicate la începutul săptămînii viitoare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns