• la începutul discuțiilor cu reprezentanții AJOFM, viitorii șomeri s-au arătat foarte supărați de viitoarea lor postură
La Letea s-au desfășurat ieri primele servicii de preconcediere pentru persoanele puse pe lista disponbilizărilor. La discuțiile cu reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău au participat peste o sută de oameni. „Pînă în prezent, am primit două liste cu persoanele care vor fi disponibilizate. Prima cuprinde un număr de 64 de salariați, iar a doua, 100 de persoane. Din discuțiile pe care le-am avut ieri, se pare că aici se va pune capăt disponibilizărilor”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director Managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. Atmosfera în care s-au derulat serviciile de preconcediere a fost încordată încă de la debut. „Oamenii au fost destul de tensionați. În astfel de cazuri, mereu există cineva supărat. Noi le-am explicat viitorilor șomeri că proiectul de disponibilizare nu este elaborat de noi”, a mai spus Cornelia Barbu.
În cadrul serviciilor de preconcediere, reprezentanții AJOFM Bacău i-au informat pe viitorii șomeri asupra posibilităților de calificare pe care le poate oferi Agenția, despre locurile vacante de pe piața muncii, despre organizarea bursei generale a locurilor de muncă de pe 11 aprilie, despre modul în care se întocmește dosarul de șomaj, mijloacele de creditare și consultanță pe care șomerii le au la dispoziție în vederea demarării unei afaceri pe cont propriu și despre modul în care se va realiza plata disponibilizaților. Acest lucru a fost de fapt cel mai aprig punct al discuției dintre viitorii șomeri de la singurul producător de hîrtie de ziar din țară și reprezetanții AJOFM Bacău.
Cei 164 de angajați de la Letea vor beneficia de plăți compensatorii în valoare a două salarii medii nete pe economie, adică 9, 5 milioane de lei de persoană. După ce disponibilizații își vor întocmi dosarul de șomaj, vor primi indemnizația acordată pe șase, nouă sau 12 luni, în funcție de vechimea în muncă. La aceasta se adaugă și un venit lunar de completare egal cu diferența dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni de activitate și nivelul indemnizației de șomaj. Acesta nu trebuie să depășească salariul mediu pe economie. Venitul de completare se acordă pe o perioadă de 13 luni salariatului care a avut o vechime în muncă pînă la 15 ani, 15 luni pentru cei cu o vechime între 15 și 20 de ani și 17 luni pentru angajații care au lucrat peste 25 de ani. Venitul lunar de completare se va acorda și după expirarea indemnizației de șomaj. (C.T.)
Lasă un răspuns