• patronii preferă să angajeze tineri pentru că au randament fizic mai bun
După Revoluție, majoritatea firmelor cu capital de stat au intrat în lichidare. În urma lor au rămas mulți oameni fără un loc de muncă. Mulți dintre ei au trecut de 45 de ani și ocuparea unui loc de muncă a devenit pentru ei un vis greu de realizat. Ajunși la această vîrstă, ei întîmpină rezistența patronilor, care preferă să lucreze cu tinerii, mult mai flexibili și mai docili.
Constantin Radu are 46 de ani. O viață întreagă a lucrat ca strungar și apoi ca paznic la fosta întreprindere „23 August”, pînă cînd firma a intrat în lichidare. „În 2001 societatea și-a închis porțile și am fost dați în șomaj. Am lucrat acolo mai bine de 22 de ani și dintr-o dată m-am trezit că trebuie să iau totul de la zero. Atunci m-a cuprins disperarea, pentru că am trei copii în întreținere. Doi sînt studenți la Bacău pe locurile cu taxă, iar mezina este la școala generală. De la șomaj nu primeam mai mult de 800.000 de lei, iar soția, chiar dacă lucra, nu reușea să acopere toate cheltuielile. A fost o perioadă foarte grea pentru familia mea. Un an de zile am stat în șomaj, am vrut să fac un curs de calificare, dar am renunțat. În aprilie m-am prezentat la bursa generală a locurilor de muncă și am văzut că firma Neco făcea angajări pentru agenți de pază. Am susținut interviul și m-au angajat. Norocul meu a fost că la „23 august”, în ultima perioadă, am lucrat ca paznic. Acum cîștig salariul minim pe economie, dar e bine decît nimic. La întreținere am rămas în urmă, dar ne menținem pe linia de plutire. Rezolvăm prioritățile și apoi restul. E greu, pentru că odată ajuns la o vîrstă, nimeni nu mai vrea să se încurce cu tine. Majoritatea patronilor preferă să lucreze cu tineri, pentru că aceștia au disponibilități mai mari”, ne-a spus Constantin Radu.
Aurica Platon are 49 de ani și s-a angajat la SC Ares Grup SRL Bacău. Dar pînă și-a găsit un loc de muncă și ea trecut prin multe frămîntări și chinuri. „Cînd am fost scoasă în șomaj a fost cel mai greu moment din viața mea. Sînt divorțată și am doi copii de crescut. Am lucrat la Agribac, într-o secție de cofetărie, ca muncitoare. Făceam curățenie. De la Forțele de Muncă am primit un ajutor de șomaj de 700 și ceva de mii de lei. Banii au fost insuficienți. Am rămas în urmă la întreținere cu vreo cinci milioane de lei. Zi de zi am căutat de lucru și am bătut drumul la Șomaj. Am căutat prin ziare, am fost la cîteva firme, dar nimeni nu avea nevoie de mine. Vîrsta și-a spus cuvîntul. Cînd nu mai aveam nici o speranță, o fostă colegă de serviciu m-a anunțat despre o o firmă de patiserie care facea anagajări. N-am mai stat pe gînduri și m-am prezentat. Am fost angajată cu 1.750.000 de lei pe lună. E drept că banii nu sînt îndeajuns, dar am oarecum siguranța zilei de mîine”, ne-a povestit șomera de 46 de ani.
Rodica Hurdubei, de 47 de ani a lucrat și ea la Agribac. A fost cofetară la aceeași secție cu Aurica Platon. De la firmă au fost date în șomaj odată. „Eram dezorientată complet. Știam de la alții cît de greu este să o iei de la zero. Dar nu credeam vreodată că voi ajunge și eu în situația asta. Eram singura care aducea venit în casă. Am doi copii, dar ei sînt scăpați de greutăți. Lucrează. După ce mi-am revenit, m-am înscris la șomaj și am început să caut asiduu un loc de muncă. Am întrebat în stînga, în dreapta, citeam zilnic presa și în cele din urmă oportunitatea s-a ivit în ziar. Am aflat că o nouă patiserie căuta personal și m-am prezentat la interviu. M-au angajat pe loc. Apoi am mai sunat șase colege de la Agribac, le-am adus și pe ele la interviul cu patronul și toate au fost angajate”, ne-a spus Rodica Hurdubei.
Cu toate că agenții economici care încadrează în muncă șomeri de peste 45 de ani sau unici întreținători de familie beneficiază de o serie de facilități, ei nu s-au înghesuit la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău cu oferte de slujbe. „De la apariția noii Legi a șomajului, prin intermediul Agenției, am reușit să găsim și să încadră în muncă un număr de 29 de șomeri din rîndul categoriilor defavorizate. Numărul acestor persoane angajate este mult mai mare, dar agenții economici nu au venit să ne solicite încheierea convențiilor pe baza cărora primesc salariu minim pe economie pentru fiecare șomer defavorizat angajat”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns