Că spălatul covoarelor și al mașinilor în apele Bistriției este un lucru interzis de lege o știe toată lumea. Însă pentru băcăuani, mai ales în perioada de vară, această formă de igienizare a devenit un gest banal și firesc. Atît de firesc încît nimeni nu-și mai pune problema poluriii apelor, ale cărei consecințe nu se pot vedea decît de-a lungul timpului. Traseul parcurs de detergenții consumați de clienții Bistriței pînă la distrugerea florei și faunei acvatice este unul simplu. „Spălatul covoarelor cu detergenți care conțin elemente precum fosforul contribuie la creșterea algelor. Aceste alge consumă fosforul și se înmulțesc atît de repede, încît provoacă fenomenul de «înflorirea apelor». Adică apa se colorează pur și simplu datorită numărului mare de alge, pe seama cărora se dezvoltă bacteriile, care descompun algele. Multiplicarea bacteriilor se face cu consumul oxigenului, iar o dată cu dispariția oxigenului mor toate organismele, rămînînd doar microbii”, ne-a explicat profesorul universitar Constantin Măzăreanu.
Procesul devine mult mai grav în timpul verii, cînd intră în joc și căldura. „Vara este foarte periculos, pentru că se asociază cu căldura, adică oxigenul din apă se reduce la jumătate comparativ cu iarna”, a mai spus profesorul Măzăreanu.
Chiar dacă detergenții noi sînt biodegradabili, marea masă a băcăuanilor se rezumă la detergenții simpli, tradiționali, fapt ce va contribui în timp la accenturarea poluării apelor. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns