Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău va fi, în acest an, gazda Concursului Național Interdisciplinar „Solomon Marcus”, competiție școlară gândită ca un „spectacol” care să valorifice atât competențele de comunicare, cât și pe cele logico-matematice și literare ale elevilor participanți din toată țara. Evenimentul, care se va desfășura în perioada 7-8 aprilie 2014 la unitatea de învățământ băcăuană amintită, a fost inclus în Calenadrul Concursurilor Naționale Școlare, aprobat de Ministerul Educației Naționale.
„Concursul, purtând numele academicianului și omului de cultură Solomon Marcus, elev ferdinandist în perioada interbelică – a declarat prof. Adriana Ambrosie, purtător de cuvânt al C.N. «Ferdinand I» din Bacău – reprezintă o competiție școlară care încearcă să demonstreze că interdisciplinaritatea nu este un deziderat, ci o realitate. Matematicianul Solom Marcus va fi prezent pe toată durata desfășurării concursului, fiind parte a juriului și a comisiei de alcătuire a subiectelor”.
Competiția cuprinde mai multe secțiuni – scene, fiind gândită întocmai ca un spectacol. „Prima scenă – a spus prof. dr. Mihaela Chiribău-Albu, inițiatoarea și coordonatoarea activităților – este dedicată memoriei lui Steve Jobs, o personalitate din domeniul informaticii inginerești. A doua scenă, intitulată «Creativitate și cultură generală», – a explicat profesorul coordonator – se va desfășura individual și pe echipe, iar cea de-a treia, scena «Ion Barbu», va reflecta creativitatea elevilor prin participarea la o probă scrisă care va valorifica elemente de conținut din literatură și matematică”. În cadrul primei „scene”, elevii participanți la concurs, coordonați de cadre didactice, vor avea de realizat materiale multimedia care să ilustreze cele patru elemente primordiale, focul, apa, pământul și aerul, îmbinând elemente specifice artelor vizuale, literaturii, muzicii, arhitecturii, sculpturii, matematicii, biologiei, chimiei, fizicii etc. În cadrul celei de a doua „scene”, participanții la concurs trebuie să ilustreze, la alegere, în pictură/desen, colaj, grafitti sau fotografie, unul dintre cele patru elemente. La cea de a treia probă, cea de literatură-matematică, „elevii din instituțiile partenere din țară, care nu vor fi prezenți fizic, – a mai spus prof. dr. Mihaela Chiribău – vor trimite materiale pentru una dintre subsecțiunile poezie, eseu, epigramă, problema buclucașă, selectând unul dintre elementele primordiale pentru a concepe produse finale valorificând elemente din diferite domenii și respectând principiul originalității”.
Lasă un răspuns