• deși amenda pentru carențele de igienă în școli sînt de pînă la 30 de milioane de lei, aproape jumătate dintre școlile județului au funcționat anul trecut fără autorizație sanitară pentru că nu au remediat deficiențele • 12 școli de oraș ar avea nevoie de consolidări
Pînă cînd instituțiile de învățămînt își vor deschide porțile a mai rămas o lună și jumătate, dar pentru pregătirile necesare autorizării sanitare a început deja numărătoarea inversă. De la 20 august, inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) își vor începe controalele prin școli, grădinițe, creșe, licee și universități, instituții de învățămînt pentru funcționarea cărora este obligatorie obținerea autorizației sanitare. Anul trecut, din cele 254 instituții de învățămînt din mediul urban și cele 587 din zona rurală a județului, 332 au funcționat fără autorizație sanitară. „Majoritatea școlilor neautorizate sînt la țară, iar motivele pentru care nu au primit aviz de funcționare sînt legate de alimentarea cu apă curentă, grupurile sanitare necorespunzătoare și spațiile de clasă insuficiente. Probleme serioase întîmpină școlile din mediul rural și din cauza confortului termic pe timp de iarnă sau a siguranței clădirilor”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Nici școlile din orașele județului nu sînt lipsite de probleme înaintea deschiderii noului an școlar. Aici, majoritatea deficiențelor sînt legate de consolidarea clădirilor și depozitarea reziduurilor. „În școlile de la oraș sînt cam 12 imobile care adăpostesc instituții de învățămînt și care ar necesita lucrări de reconsolidare”, mai spune doctorul Buștuc.
Pînă la începerea controalelor de către inspectorii compartimentului de Igienă Școlară din cadrul DSP, administratorii școlilor trebuie să se preocupe de igienizarea spațiilor în care elevii urmează să-și desfășoare activitatea din toamnă. Dacă pînă la începerea cursurilor, administratorii școlilor cu probleme nu vor înlătura deficiențele constatate încă de anul trecut de inspectorii școlari, șefii acestor unități de învățămînt sînt pasibili de amenzi cuprinse între 5 și 30 de milioane de lei.
Școlile care anul trecut nu au fost autorizate sanitar nu și-au închis porțile pentru elevi, dar nu au scăpat de amendă și de controale mai dese ale inspectorilor DSP, care au avut obligația să monitorizeze în special starea de sănătate a elevilor din unități fără apă curentă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns