• pînă la sfîrșitul acestei luni, spitalele trebuiau să încheie contracte cu furnizorii, dar Ministerul Sănătății, care a organizat licitația, nu a trimis în județe listele cu furnizorii aleși • la spitalul din Buhuși se poate vorbi deja despre o criză de medicamente
Noul sistem de alocare a medicamentelor pentru spitale dă mari bătăi de cap șefilor unităților medicale. Dacă pînă acum spitalele puteau negocia pe cont propriu cu furnizorii de medicamente, de anul acesta, licitația este organizată la Ministerul Sănătății, iar spitalele cumpără medicamente de la furnizorii aleși. Așa stau lucrurile pe hîrtie, fiindcă, în realitate, treburile s-au încurcat. Deși s-a organizat o licitație la minister, spitalele băcăuane nu au văzut pînă acum nici măcar o aspirină. Iar cei care au de suferit sînt bolnavii. „Pînă pe 26 aprilie, Ministerul Sănătății trebuia să ne dea listele cu furnizorii desemnați pentru acordarea medicamentelor, iar pînă pe 30 aprilie trebuia să încheiem contractele. Mai sînt două zile și nu am primit nimic”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean Bacău.
Singura unitate unde mai sînt cît de cît medicamente este Spitalul Județean. În rest, însă, criza se adîncește. La Buhuși, de exemplu, spitalul a rămas fără antispastice, medicamente utilizate în combaterea unor dureri de burtă. În această categorie intră scobutilul, papaverina, medicamente utilizate la ordinea zilei într-o secție de Interne. La fel de necesar este și hemisuccinatul, un medicament uzual folosit în combaterea alergiilor. „Noi am adus medicamente la începutul anului, în baza contractului de anul trecut. Avem materiale sanitare și antibiotice, dar mai avem nevoie de hemisuccinat și antispastice. Așteptăm să fim informați oficial care sînt furnizorii pentru a putea procura ceea ce este necesar spitalului”, ne-a spus medicul Elena Mazilu, directoarea spitalului din Buhuși.
Dacă spitalele din județ nu vor primi medicamente cît mai urgent se va ajunge la o criză care va afecta activitatea spitalelor. „Avem medicamente, sîntem echilibrați, dar pot apărea disfuncționalități dacă întîrzie publicarea furnizorilor de medicamente”, ne-a spus și medicul Laurian Jurcă, directorul spitalului din Comănești.
În acest moment, spitalele se aprovizionează cu medicamente de la furnizori prin acte adiționale făcute la contractul de anul trecut. Legea le permite acest lucru, dar numai în condițiile în care furnizorii nu modifică prețul la medicamente. Spitalul din Moinești, pe lîngă actele adiționale, a recurs la sprijinul „Farmaciștilor fără frontieră”, pentru a completa necesarul de la farmacia unității. Cel mai neplăcut pentru directori este că, deși înțeleg că probabil se va depăși termenul limită pînă la primirea listei cu furnizori, nu sînt informați măcar despre o dată aproximativă. Adică totul e lăsat în voia sorții. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns