• acesta se va numi Consiliul medical și va avea în grijă doar latura medicală a activității spitalelor • practic, acesta va face aceeași muncă pe care o făceau pînă acum fiecare cadru sanitar
Spitalele din județul nostru se vor procopsi, în curînd, cu încă un for de conducere. Este vorba despre consiliul medical, care va trebui să existe în fiecare spital. Practic, nu-i nici o noutate la mijloc. Aceste consiliu va fi compus din cadre medicale, care vor face împreună munca pe care o făceau pînă acum separat. Nici bani în plus nu vor primi, fiindcă legea care impune organizarea acestui consiliu nu spune nimic despre bani în plus.
Toate atribuțiile acestui nou for sînt prevăzute în Legea spitalelor. „Consiliul medical va lua hotărîri numai în ceea ce privește activitatea medicală din spital. El va răspunde de încadrarea în bugetul alocat secțiilor, de datele statistice pe secții, vor analiza toate cazurile și problemele medicale”, ne-a declarat medicul Cecilia Rugină, director executiv adjunct la Direcția de Sănătate Publică Bacău. Consiliul medical va fi alcătuit din medicii șefi de secție, șefi de departamente, laboratoare sau compartimente. Președintele consiliului medical este directorul general adjunct medical al spitalului respectiv. Pentru spitalele cu mai puțin de 200 de paturi, consiliul medical este condus de un medic coordonator numit de conducerea executivă a spitalului.
Consiliul medical al spitalului va mai evalua necesarul de servicii medicale ale populației deservite de spitalul respectiv și va face propuneri pentru planul de dezvoltare a spitalului, pentru achiziționarea de echipamente medicale, aparatură, medicamente și materiale sanitare, face propuneri pentru elaborarea bugetului, participă la elaborarea regulamentului intern al spitalului. O altă atribuție a noului for medical este să evalueze nevoile pacienților și dacă aceștia sînt mulțumiți de modul în care sînt tratați în spital. Totodată, consiliul va evalua necesarul de personal medical din secții, al liniilor de gardă, elaborează planul de formare profesională și asigură respectarea normelor de etică și deontologie profesională a medicilor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns