• posturile lor vor fi scoase de la anul la concurs • pentru funcția de director general de spital poate concura orice absolvent de studii superioare cu vechime de minim cinci ani, care a urmat și cursuri de management sanitar
Directorii de spitale din județul Bacău își vor lua anul viitor „adio” de la funcțiile pe care acum le dețin cu delegație. Nici unul dintre ei nu va mai putea rămîne în funcție dacă nu și-au ocupat postul prin concurs. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au înaintat deja Ministerului Sănătății cererea prin care solicită deblocarea acestor posturi și scoaterea lor la concurs. Nu doar posturile de directori generali urmează să fie scoase la concurs, ci și cele de director adjunct, director economic și director de îngrijiri. „Am înaintat de la sfîrșitul lui octombrie cererea de scoatere la concurs a posturilor de directori de spitale, dar nu am primit ncii un răspuns referitor la data exactă de susținere a acestuia. Legea spitatelor, care prevede ocuparea prin concurs a posturilor de director va intra în vigoare din luna ianuarie 2004 și probabil că tot atunci se va stabili acest lucru”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al DSP.
Singurele stabilite și cunoscute sînt condițiile de participare și locul de desfășurare al concursului. Dacă organizarea concursului într-un centru universitar nu este o noutate, condițiile de participare pentru fotoliul de director general aduc schimbări majore. „Pentru cea mai înaltă funcție dintr-un spital se poate înscrie orice absolvent cu studii superioare, cu vechime de minim cinci ani și care a urmat și cursuri de management sanitar. Director de spital poate ajunge nu doar un medic din respectiva unitate medicală, ci și unul dintr-o altă localitate a județului sau chiar dintr-un alt județ. Aceștia au voie să lucreze cu jumătate de normă și în specialitatea în care s-au pregătit, chiar în spitalul pe care îl conduc. După ce nu mai sînt directori, cei veniți din alte localități își pierd însă locul de muncă în unitatea medicală pe care au condus-o”, a explicat Cornelia Cojocaru. Directorii adjuncți din spitale trebuie să fie obligatoriu medici. Pentru aceștia, limita minimă de vechime este de numai trei ani, iar condiția legată de diploma în management sanitar nu există. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns